Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 07:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι καλοί λόγοι για να μην πάτε στη δουλειά – Ποιες δικαιολογίες δεν περνάνε

Έξι καλοί λόγοι για να μην πάτε στη δουλειά – Ποιες δικαιολογίες δεν περνάνε

Υπάρχουν περίπου 260 εργάσιμες ημέρες μέσα στο έτος, πράγμα που σημαίνει πως πολλοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης περνούν περίπου το 70% του χρόνου τους στο γραφείο.

Ωστόσο υπάρχουν κι αυτές οι ημέρες μέσα στο έτος που αναπόφευκτα κάποιος πρέπει να λείψει, είτε γιατί είναι διακοπές, είτε για οικογενειακά θέματα ή για κάποιον άλλον προσωπικό λόγο. 

Οποιος κι αν είναι ο λόγος απουσίας δεν σημαίνει πως το να το μοιραστείς με τον διευθυντή σου είναι πάντα καλή ιδέα. 

Δείτε ποιοι είναι οι καλοί λόγοι για να λείψετε από το γραφείο και ποιες δικαιολογίες σπάνια «περνάνε». 

1. Είχατε μια τραυματική εμπειρία

Ίσως μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε στη δουλειά σας είναι όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο στην προσωπική σας ζωή, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου.

Σύμφωνα με την πρώην υπεύθυνη προλήψεων και ειδική στην δημιουργία βιογραφικών, ονόματι Σμιθ Προυλξ, η καλύτερη λύση σε μία τέτοια περίπτωση είναι να ζητήσετε άδεια, ωστόσο πρέπει να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό τον εργοδότη σας. 

«Μπορείτε είτε να μοιραστείτε άμεσα τις λεπτομέρειες του συμβάντος είτε να συνοψίσετε τι συνέβη, ανάλογα με το πόσο άνετα αισθάνεστε», ανέφερε η ίδια, μιλώντας στο Business Insider. 

2. Είστε άρρωστοι ή έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που είναι μεταδοτικός

Οποιαδήποτε ασθένεια που σας εμποδίζει να κάνετε αποτελεσματικά τη δουλειά σας είναι μια καλή δικαιολογία για να μείνετε στο σπίτι. Φυσικά αν είστε θετική στην Covid-19 η απουσία από το γραφείο εξυπακούεται. 

3. Δεν έχετε τρόπο να πάτε στο γραφείο

Η Προυλξ δήλωσε ότι η έλλειψη μεταφορικού μέσου είναι μια δικαιολογία που έχει ακούσει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δεν πηγαίνουν στο γραφείο. 

«Εάν το αυτοκίνητό σας ή το μέσο μεταφοράς σας χαλάσει ή οι δρόμοι έχουν σκεπαστεί από πάγο, μπορείτε απλά να ενημερώσετε τον εργοδότη σας». 
Ωστόσο, η ίδια τονίζει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τον εργοδότη μας να μας δώσει άδεια για περισσότερο από μία ημέρα. 

4. Δεν έχετε WiFi κι έτσι δεν μπορείτε να δουλέψετε (αν έργαζεστε από το σπίτι) 

Η Προυλξ αναφέρει πως συνήθως οι εργοδότες επιτρέπουν σε κάποιον να καθυστερήσει την εργασία του ή μία προσθεσμία αν έχει πρόβλημα με την σύνδεση του στο διαδίκτυο. Ωστόσο ο εργοδότης θα περιμένει από εσάς να βρείτε γρήγορα μία λύση και να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό πίσω στη δουλειά. 

Έξι καλοί λόγοι για να μην πάτε στη δουλειά – Ποιες δικαιολογίες δεν περνάνε-1

5. Θέλετε μία ημέρα για την ψυχική σας υγεία

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που απλά χρειάζεστε μια μέρα για να επανακάμψετε, είτε γιατί είστε εξαντλημένοι, είτε γιατί έχετε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα. 

Ο Μπρουκς Σκοτς, τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη στρατηγική σε τέτοιες περιπτώσεις. 

«Ο καλύτερος τρόπος για να πείτε στον διευθυντή σας ότι θα χρειαστεί να λείψετε από τη δουλειά είναι να εστιάσετε στη σχέση σας μαζί του. Αν μάλιστα έχει περάσει και ο ίδιος κάτι παρόμοιο, ίσως σας καταλάβει περισσότερο», ανέφερε ο Σκοτς. 

6. Οι δικαιολογίες που δεν περνάνε

Η Σμιθ-Προυλξ δήλωσε ότι οι χειρότερες δικαιολογίες για να λείψετε από τη δουλειά είναι αυτές που ουσιαστικά δείχνετε ανεύθυνοι, όπως για παράδειγμα πως ξυπνήσατε αργά ή χάσατε το τρένο. 

Φυσικά όλοι είμαστε άνθρωποι και μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή. Όταν συμβεί παραδεχτείτε το και ζητήστε συγνώμη, ωστόσο σε καμία περίπτωση μη το κάνετε συστηματικά. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Χασομεράτε στη δουλειά; Τέσσερα κόλπα για να σώσετε χρόνο

Το πιο αγχωτικό επάγγελμα από όλα: Σε αυτή τη δουλειά το στρες χτυπάει κόκκινο

Τι πιστεύουν για εσένα οι συνάδελφοί σου – Και γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News