Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Influencers-απατεώνες: Πώς απέσπασαν από τους followers 100 εκατ. δολάρια

Influencers-απατεώνες: Πώς απέσπασαν από τους followers 100 εκατ. δολάρια

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσαν παράλληλες αγωγές εναντίον οκτώ influencers, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν σε ένα σύστημα χειραγώγησης μετοχών, με το οποίο απέσπασαν από τους ακόλουθούς τους 100 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την Τετάρτη κατηγορίες για απάτη εναντίον επτά αυτοαποκαλούμενων οικονομικών γκουρού «FinTwit» στο Twitter.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι influencers παραβίασαν τους νόμους περί μετοχών, πουλώντας στα κρυφά μετοχές, τις οποίες είχαν προηγουμένως προωθήσει στους followers τους στο Twitter και στο Discord.

Ένας άλλος κατηγορούμενος που κατονομάζεται στην αγωγή της SEC, ο podcaster Ντάνιελ Νάιτ, γνωστός και ως «Deity of Dips», κατηγορήθηκε για συνέργεια και υποκίνηση του συστήματος. Ο Νάιτ, συν-διοργανωτής ενός δημοφιλούς podcast, χρησιμοποίησε το πρόγραμμα για να προωθήσει πολλούς από τους influencers που κατηγορούνται και επωφελήθηκε από την φερόμενη απάτη τους, δήλωσε η υπηρεσία.

«Αυτοί οι επτά κατηγορούμενοι φέρονται να αγόρασαν ορισμένες μετοχές και στη συνέχεια ενθάρρυναν τους followers τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αγοράσουν αυτές τις επιλεγμένες μετοχές δημοσιεύοντας στόχους τιμών», ανέφερε η Επ. Κεφαλαιαγοράς σε ανακοίνωσή της.

Χειραγωγούσαν τους followers για να κερδίσουν εκατομμύρια

«Όταν οι τιμές των μετοχών ή ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκαν, τα άτομα πουλούσαν τις μετοχές τους χωρίς ποτέ να έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους». 

Σύμφωνα με την καταγγελία της SEC, καθένας από τους κατηγορούμενους συμπεριέλαβε αποποίηση ευθύνης στους λογαριασμούς τους στο Twitter, λέγοντας ότι οι αναρτήσεις τους δεν αποσκοπούσαν στην παροχή χρηματιστηριακών συστάσεων ή χρηματοοικονομικών συμβουλών. 

Ωστόσο, ο οργανισμός δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να χειραγωγήσουν τους followers τους μέσω διαφημιστικών tweets.

Και οι δύο αγωγές κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας. 

Ο οργανισμός ζητά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν τα φερόμενα αδικήματα καθώς και την επιστροφή των χρημάτων. 
Ποινικές κατηγορίες κατά και των οκτώ ατόμων απαγγέλθηκαν επίσης σε παράλληλη αγωγή που ασκήθηκε από το Τμήμα Απάτης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Mrs Dow Jones: Οι influencers της Wall Street που βγάζουν περισσότερα από τους τραπεζίτες

Αυτοί είναι οι Έλληνες influencers με τους περισσότερους ψεύτικους Instagram followers

Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύουμε στα social media – Η πλατφόρμα που κυριαρχεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News