Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 20:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Ανησυχεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Ανησυχεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Aνοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν μέσω των επιθετικών τοποθετήσεων από πηγές της ΕΚΤ, ενώ γενικότερα οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις μία ημέρα μετά το ράλι των τιμών στον απόηχο των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό πυροδότησαν προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σηματοδοτήσει μία στροφή προς μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις αρχής γενομένης από σήμερα. Ωστόσο, στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% για τα επόμενα τρία έτη, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της. Σύμφωνα με την κίνηση των προθεσμιακών συμβολαίων, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί στο 2,8% έως τον επόμενο Ιούλιο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, η οποία υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Τρίτη, ενισχύθηκαν τρεις μονάδες βάσης σήμερα στο 1,93%, αφού νωρίτερα είχαν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου, στο 1,99%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,86%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου, ενώ το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στις 190 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 4% με το spread στις 209 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς βρέθηκε ξανά στην περιοχή του 3%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ, μετά από δύο συνεδριάσεις με μηδενικό όγκο συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε ελαφρώς το Νοέμβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και στη Βρετανία, καθότι ένας πληθωρισμός στο 10,7% από το 11,1% του Οκτωβρίου εξακολουθεί να είναι απαγορευτικός. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η κορύφωση του πληθωρισμού έχει ήδη συμβεί ή βρίσκεται μπροστά μας. Οι τιμές ενέργειας έχουν μεν αποσυμφορηθεί όμως θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μεγάλη άνοδο ανά πάσα στιγμή», εκτιμά ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της ING.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News