Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 20:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάμπεκ: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν έληξε η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Χάμπεκ: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν έληξε η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Λίγο νωρίτερα, δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν στο Reuters ότι οι υπουργοί Ενέργειας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση. Ο ένας εξ αυτών συμπλήρωσε ότι οι υπουργοί θα επαναλάβουν τις συζητήσεις στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντησή τους. 

«Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχουμε φθάσει στο σημείο που θέλουμε. Δεν μπορούν να απαντηθούν σήμερα όλα τα ερωτήματα», είπε ο Χάμπεκ, μετά από πολύωρες συζητήσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε..

Ο Χάμπεκ είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα του ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου, όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, όπως ανέφερε. Η Γερμανία θέλει να προσφέρει χαμηλές τιμές ενέργειας στους Ευρωπαίους πολίτες, προσέθεσε, όμως δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.

«Ενδεχομένως να είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσω της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι οι συζητήσεις για το πλαφόν θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. 

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Ζόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι οι χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αν και δεν έχει ακόμη υπάρξει συναίνεση στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. 

«Θα υπάρχει μόνο ένα ανοικτό θέμα στις συζητήσεις της Δευτέρας και αυτό είναι το επίπεδο της τιμής που θα ενεργοποιεί το διορθωτικό μηχανισμό. Τώρα θα πρέπει να συσπειρωθούμε και να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι μία κενή λέξη», είπε ο υπουργός. 

Από την πλευρά της, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμπσον ανέφερε ότι οι χώρες βρήκαν κοινό έδαφος στις περισσότερες πτυχές της πρότασης, δείχνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση να καταλήξουν σε συμφωνία. «Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη ζώνη κινδύνου όσον αφορά στις προμήθειες ενέργειας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τη διαχείριση κρίσης», ανέφερε. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας

Jamie Dimon: Η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει χρόνια – Χρειάζεται Σχέδιο Μάρσαλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News