Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Πέρασε το πρώτο «τεστ» η Ευρώπη – Πέφτει το φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Πέρασε το πρώτο «τεστ» η Ευρώπη – Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτική πορεία ακολουθεί εκ νέου το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρότι ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα που «τέσταρε» τις αντοχές του δικτύου.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς TTF του Ιανουαρίου υποχωρούν περίπου 3,71% λίγο μετά τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδος στα 133,7 ευρώ/MwH. Αυτό οφείλεται αφενός στην υψηλή κάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ηπείρου, αφετέρου στη σταθεροποίηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές αποθήκες LNG είναι γεμάτες κατά περίπου 88%, δηλαδή υψηλότερα από το σύνηθες για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Στη Γερμανία συγκεκριμένα, το ποσοστό φτάνει το 94%.

Επίσης, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την Electricite de France, δεν σημειώθηκε καμία διακοπή μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι δύο ακόμη πυρηνικοί αντιδραστήρες θα προστεθούν στο δίκτυο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσίαζαν ήπια άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραίες διακυμάνσεις.

Προβλέψεις

Έχοντας αποφύγει την κλιμάκωση των τιμών τις τελευταίες ημέρες, η Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αποφύγει το δυσμενέστερο σενάριο στο άμεσο μέλλον, αφού την επόμενη εβδομάδα αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως στον Νότο.

Πλέον οι ειδικοί εστιάζουν στο πόσο γρήγορα θα εξαντληθούν τα αποθέματα LNG. Αναλυτές της Deutsche Bank διαβλέπουν ότι η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει τον περιορισμό της κατανάλωσης φέτος, ενώ τα προθεσμιακά αναμένεται να φτάσουν κατά μέσον όρο ελαφρώς άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2023. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Προειδοποιεί ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα πλήξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Handelsblatt: Η ΝΑ Ευρώπη ελπίζει στο LNG της Ρεβυθούσας

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News