Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 09:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mastercard: Ο πληθωρισμός κορύφωσε αλλά θα παραμείνει υψηλός

Mastercard: Ο πληθωρισμός κορύφωσε αλλά θα παραμείνει υψηλός

Ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει, αλλά θα παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, εκτιμά ο David Mann, επικεφαλής οικονομολόγος του Mastercard Economics Institute για την Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ο πληθωρισμός έπιασε ταβάνι φέτος, αλλά θα παραμείνει πάνω από αυτό που είχαμε συνηθίσει πριν από την πανδημία κατά το επόμενο έτος», δήλωσε στο CNBC.  Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, είπε.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Η Fed θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της για τον Δεκέμβριο αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.

 «Ο πληθωρισμός έχει γίνει αυτή η μεγάλη πρόκληση. Αυξάνεται και παραμένει πολύ ψηλά», είπε ο Mann. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα είναι επικίνδυνο εάν οι κεντρικές τράπεζες καταλήξουν να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από όσο χρειάζεται.

«Η πρόκληση είναι ότι όταν έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου, πού βρίσκεται ο ουρανός και το έδαφος, δεν είσαι εντελώς σίγουρος πού πρέπει να καταλήξεις», είπε ο Mann.

Θα ήταν ένα «σοβαρό σενάριο» εάν οι κεντρικές τράπεζες «καταλήξουν να το παρακάνουν ελαφρώς, και μετά χρειαστεί να οπισθοχωρήσουν σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Πάντως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να κάνουν μη αναγκαίες δαπάνες, σε τομείς όπως τα ταξίδια, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Μάλιστα, οι καταναλωτές είναι φειδωλοί στις δαπάνες τους για τα απαραίτητα, προκειμένου να μπορούν να ξοδεύουν σε πράγματα που τους ευχαριστούν, κάτι που ο Mann εξηγεί λέγοντας ότι στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών καταναλωτών υπάρχει ο φόβος μήπως επιστρέψουν οι περιορισμοί και τα lockdowns του κορωνοϊού.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News