Business & Finance Κυριακή 11/12/2022, 18:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Αύξηση επενδύσεων μέσω χρυσής βίζας, καθώς οι αρχές σκέφτονται το τέλος του προγράμματος

Πορτογαλία: Αύξηση επενδύσεων μέσω χρυσής βίζας, καθώς οι αρχές σκέφτονται το τέλος του προγράμματος

Οι επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» της Πορτογαλίας, η οποία παρέχει σε πλούσιους ξένους δικαιώματα διαμονής, σημείωσαν άλμα σχεδόν 50% τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν στοιχεία την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα κατάργησης του προγράμματος.

Η «χρυσή βίζα» έχει επικριθεί έντονα στο εσωτερικό της χώρας για την άνοδο των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών προγραμμάτων.

Στην Πορτογαλία, έχει προσελκύσει 6,6 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντική επένδυση στην Πορτογαλία, όπως η αγορά ακινήτων. Στη συνέχεια, τους δίνεται δικαίωμα διαμονής και τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλη την ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να αξιολογήσει το 10ετές πρόγραμμα, αμφισβητώντας κατά πόσον το πρόγραμμα εξακολουθεί να δικαιολογείται.

Ο Murat Coskun, διευθύνων σύμβουλος της Get Golden Visa, δήλωσε ότι τα σχόλια του Costa είχαν «σημαντικό αντίκτυπο στην όρεξη» για το μέτρο, με την εταιρεία του να βλέπει πενταπλάσια αύξηση των ερωτήσεων.

Τα στοιχεία του συνοριακού οργανισμού SEF την Κυριακή έδειξαν ότι οι επενδύσεις μέσω της χρυσής βίζας αυξήθηκαν κατά 48% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο σε 65 εκατομμύρια ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 41% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Vasco Silva, διευθύνων σύμβουλος της Kleya, η οποία βοηθάει τους ξένους να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε λάβει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι επενδυτές είχαν βιαστεί να πάρουν την απόφασή τους σε περίπτωση που το πρόγραμμα άλλαζε ή καταργούνταν.

«Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα διαμονής μέσω επενδύσεων, (οι επενδυτές) απλώς θα αγνοήσουν τη χώρα», προειδοποίησε ο Σίλβα, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από 10.000 βίζες που έχουν εκδοθεί από το 2012 έχουν βάλει την Πορτογαλία στον χάρτη.

Το πορτογαλικό παράρτημα της ομάδας κατά της διαφθοράς Transparency International (TI) δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί τέτοια προγράμματα δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, από τις τράπεζες έως τους δικηγόρους, πρέπει να συμμορφώνονται με «πολύ αυστηρούς κανόνες».

«Δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε εγκληματίες ή σε χρήματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την πηγή», δήλωσε ο Silva. «Εξαιρέσεις μπορεί να συμβούν, αλλά θα είναι μία στις 10.000 ή δύο στις 10.000 και φυσικά αυτές είναι εκείνες που βγαίνουν στη δημοσιότητα».

Η Βρετανία κατάργησε τις χρυσές βίζες τον Φεβρουάριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την εισροή παράνομου ρωσικού χρήματος. Η Πορτογαλία ανέστειλε τις χρυσές βίζες για τους Ρώσους, αλλά 431 είχαν ήδη επωφεληθεί από το πρόγραμμα από τη στιγμή της έναρξής του, σύμφωνα με τον SEF.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News