Business & Finance Κυριακή 11/12/2022, 15:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Air India: Κοντά σε ιστορικά υψηλά με παραγγελία για έως και 500 αεροσκάφη

Air India: Κοντά σε ιστορικά υψηλά με παραγγελία για έως και 500 αεροσκάφη

Η Air India βρίσκεται κοντά στο να αγγίξει ιστορικά υψηλά με μία παραγγελία-ορόσημο για έως και 500 αεροσκάφη αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων τόσο από την Airbus όσο και από την Boeing, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδιασμού της για ανάκαμψη υπό τον όμιλο Tata Group, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας την Κυριακή.

Οι παραγγελίες περιλαμβάνουν έως και 400 αεροσκάφη στενής ατράκτου και 100 ή περισσότερα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αεροσκαφών Airbus A350 και Boeing 787 και 777, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας όμως να παραμείνουν ανώνυμες, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία-μαμούθ.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δικαιωμάτων προαίρεσης, και να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων από μία αεροπορική εταιρεία σε όρους όγκου, επισκιάζοντας μια συνδυασμένη παραγγελία για 460 αεροσκάφη Airbus και Boeing από την American Airlines πριν από μια δεκαετία.

Ακόμα και μετά τις σημαντικές αναμενόμενες εκπτώσεις, η συμφωνία θα αξίζει δεκάδες δισ. δολάρια και θα επισφραγίσει μια ασταθή χρονιά για μια βιομηχανία της οποίας τα αεροσκάφη έχουν και πάλι ζήτηση μετά την πανδημία, αλλά η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες βιομηχανικές και περιβαλλοντικές πιέσεις.

Η Airbus και η Boeing αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Air India, που ανήκει στον όμιλο Tata, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η πιθανή παραγγελία έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Tata ανακοίνωσε τη συγχώνευση της Air India με τη Vistara, μια κοινοπραξία με τη Singapore Airlines, για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αερομεταφορέα πλήρους εξυπηρέτησης και την ενίσχυση της παρουσίας της στους αιθέρες, εγχώριους και διεθνείς.

Η συμφωνία αυτή δίνει στην Tata έναν στόλο 218 αεροσκαφών, εδραιώνοντας την Air India ως τον μεγαλύτερο διεθνή αερομεταφορέα της χώρας και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά μετά την ηγέτιδα IndiGo.

Η Air India, με μασκότ το μαχαραγιά, ήταν κάποτε γνωστή για τα πλούσια διακοσμημένα αεροπλάνα της και τις άριστες υπηρεσίες της, αλλά η φήμη της άρχισε να φθίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς τα οικονομικά προβλήματα αυξήθηκαν.

Η Air India ιδρύθηκε από τον JRD Tata το 1932 και κρατικοποιήθηκε το 1953. Η Tata ανέκτησε τον έλεγχο τον Ιανουάριο και έκτοτε εργάζεται για να την ξανακάνει αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης.

Η προγραμματισμένη παραγγελία αντικατοπτρίζει μια σκόπιμη στρατηγική για την ανάκτηση ενός σταθερού μεριδίου των ροών κυκλοφορίας από και προς την Ινδία, στις οποίες σήμερα κυριαρχούν ξένοι αερομεταφορείς όπως η Emirates.

Η Air India θέλει επίσης να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της περιφερειακής διεθνούς κίνησης και της εγχώριας αγοράς, παίρνοντας θέση μάχης και στα δύο μέτωπα με την IndiGo.

Τα 500 αεροσκάφη, που θα παραδίδονται σε διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, θα αντικαταστήσουν αλλά και θα επεκτείνουν τους στόλους στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά του κόσμου, ενώ θα συμβάλουν στον στόχο του πρωθυπουργού Narendra Modi για επέκταση της οικονομίας στα 5 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Air India θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην πορεία της για να ανακτήσει μια ισχυρή παγκόσμια θέση, όπως οι εύθραυστες εγχώριες υποδομές, οι ελλείψεις πιλότων και η απειλή του σκληρού ανταγωνισμού με τους καθιερωμένους αερομεταφορείς του Κόλπου και άλλους αερομεταφορείς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News