Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προειδοποιεί ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα πλήξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΕΚΤ: Προειδοποιεί ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα πλήξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί για τους δυνητικούς κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές από ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Οι χώρες μέλη της ένωσης βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις για αρκετές εβδομάδες σχετικά με τον τρόπο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές. Το μέτρο, που έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει τις απότομες διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές, αποδεικνύεται αντιφατικό για την Ευρώπη εν μέσω της έντονης ενεργειακής κρίσης. 

Η Κομισιόν πρότεινε το Νοέμβριο ένα πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, αρκετές χώρες μέλη υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικά υψηλό για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Η τιμή φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ διαμορφώθηκε σήμερα στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Οι συζητήσεις για το πλαφόν συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, με την ΕΚΤ να προειδοποιεί λίγες μόλις ημέρες πριν ότι το σχεδιαζόμενο πλαφόν θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

«Η ΕΚΤ παραδέχεται ότι ο μηχανισμός που έχει ως στόχο να μετριάσει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών και την έντονη μεταβλητότητα στις τιμές χονδρικής, απομακρύνει μία σειρά κινδύνων», αναφέρει η ΕΚΤ σε γνωμοδότησή της. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών μπορεί υπό ορισμένες περιπτώσεις να πλήξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. 

Ουσιαστικά πρόκειται για θέση που ευθυγραμμίζεται με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις ότι το πλαφόν δεν θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. 

Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι ευελπιστούν ακόμη ότι είναι εφικτό να υπάρξει συναίνεση για το πλαφόν στη συνεδρίαση της Τρίτης. «Προσδοκούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Όμως εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις. Θα δούμε», ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

 

Δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CNBC ότι η υφιστάμενη πρόταση που συζητιέται αυτή τη στιγμή είναι ένα πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει προτού ακόμη συναντηθούν οι υπουργοί την Τρίτη. Με βάση την ίδια πρόταση, το πλαφόν θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι τιμές αυξάνονται 58 ευρώ πάνω από την τιμή αναφορά του LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες συναλλαγών και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπεράσουν το επίπεδο αυτό για δύο εβδομάδες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

E.E.: Παραμένουν οι μεγάλες διαφορές για το πλαφόν στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News