Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 16:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Μάζεψε» από τις τράπεζες ακόμη 447,5 δισ. ευρώ 

ΕΚΤ: «Μάζεψε» από τις τράπεζες ακόμη 447,5 δισ. ευρώ 

Ακόμη περισσότερα κεφάλαια τα οποία είχαν λάβει με τη μορφή φθηνών δανείων επέστρεψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι τράπεζες συνολικά επέστρεψαν 447,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο των 333 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, αλλά και από τα 296 δισ. ευρώ που επέστρεψαν το Νοέμβριο. 

ΕΚΤ: «Μάζεψε» από τις τράπεζες ακόμη 447,5 δισ. ευρώ -1

Μετά την επιστροφή αυτή, το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που δόθηκαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να διοχετευθούν στην οικονομία με τη μορφή δανείων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 25%.

Με ακόμη 51,9 δισ. ευρώ TLTROs να ωριμάζουν πριν από το τέλος του χρόνου, το συνολικό ποσό που διακρατούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ανέρχεται σε σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, το μέλος του δ. σ. της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ. 

 

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένη διορία για να επιστρέψουν τα φθηνά δάνεια. Η πρώτη ήταν στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η δεύτερη σήμερα, ενώ θα υπάρξουν άλλες τρεις τους επόμενους τρεις μήνες. Έπειτα η διορία αυτή θα δίνεται σε τριμηνιαία βάση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News