Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόπους να εμποδίσει την εξαγορά της Activision από τη Microsoft ψάχνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Τρόπους να εμποδίσει την εξαγορά της Activision από τη Microsoft ψάχνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέθεσε την Πέμπτη καταγγελία με στόχο να εμποδίσει την προσφορά 69 δισ. δολαρίων του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft για την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας παιχνιδιών «Call of Duty» Activision, λόγω ανησυχιών ότι η συμφωνία θα στερήσει από τους αντιπάλους την πρόσβαση σε δημοφιλή παιχνίδια.

Η Microsoft, στην οποία ανήκει το Xbox, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα αγοράσει την Activision έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του κλάδου των παιχνιδιών.

Στην καταγγελία της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία εφαρμόζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ανέφερε ότι η Microsoft είχε ιστορικό αγοράς πολύτιμου περιεχομένου παιχνιδιών που στη συνέχεια το χρησιμοποιούσε για να περιορίσει τον ανταγωνισμό από αντίπαλες κονσόλες.

«Η Microsoft έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί και θα παρακρατήσει περιεχόμενο από τους αντιπάλους της στα παιχνίδια», δήλωσε η Holly Vedova, διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC. «Σήμερα επιδιώκουμε να σταματήσουμε τη Microsoft από το να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου στούντιο παιχνιδιών και να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει τον ανταγωνισμό σε πολλαπλές δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές παιχνιδιών».

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι η εταιρεία θα πολεμήσει την FTC. «Αν και πιστεύαμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές μας και καλωσορίζουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας στο δικαστήριο», δήλωσε.

Η απόφαση να καταθέσει μήνυση έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στην επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σταμάτησε πρόσφατα τη συγχώνευση της Penguin Random House, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου βιβλίων στον κόσμο, και του μικρότερου αμερικανικού αντιπάλου Simon & Schuster, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Microsoft και της Activision υποχώρησαν αμφότερες στην είδηση της καταγγελίας της FTC. Οι μετοχές της Activision σημείωσαν πτώση 2,3% στα 74,19 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η Microsoft υποχώρησε από τα προηγούμενα υψηλά της, αλλά εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται σε υψηλά ημέρας στα 246,31 δολάρια.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού είχε δηλώσει ότι ήθελε τη συμφωνία για να τη βοηθήσει να ανταγωνιστεί τους ηγέτες των παιχνιδιών Tencent και την ιδιοκτήτρια του PlayStation Sony, η οποία επέκρινε τη συμφωνία.

Για να δελεάσει τις ρυθμιστικές αρχές, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η Microsoft ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο κανόνων για το app store της, συμπεριλαμβανομένης της ανοικτής πρόσβασης σε προγραμματιστές που πληρούν τα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Και τον Δεκέμβριο, σε μια ακόμη κίνηση για να αμβλύνει την κριτική, η Microsoft προχώρησε σε μια 10ετή δέσμευση να φέρει το «Call of Duty» στις πλατφόρμες της Nintendo, φέρνοντας για πρώτη φορά τη δημοφιλή σειρά στην εταιρεία. Η Microsoft έκανε την ίδια προσφορά και στη Sony.

Η πρόεδρος Lina Khan και οι δύο Δημοκρατικοί της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της καταγγελίας, ενώ η επίτροπος Christine Wilson ψήφισε κατά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News