Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Σφίγγει τον κλοιό στις εταιρείες εμπορευμάτων και στην αγορά παραγώγων 

Ε.Ε.: Σφίγγει τον κλοιό στις εταιρείες εμπορευμάτων και στην αγορά παραγώγων 

Σφίγγει τον κλοιό η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εταιρείες που διαχειρίζονται εμπορεύματα και δραστηριοποιούνται στις αγορές παραγώγων. Οι Βρυξέλλες θέλουν να θέσουν πιο αυστηρές απαιτήσεις μετά την άρνηση των εν λόγω εταιρειών να παρέχουν υψηλότερες εξασφαλίσεις όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κάποιες αλλαγές σε νομοσχέδιο το οποίο επικαιροποιεί τους κανόνες για την εκκαθάριση παραγώγων προκειμένου να αποφεύγονται οι κλυδωνισμοί. Στην κίνηση αυτή προέβη η Κομισιόν αφότου οι κυβερνήσεις έπρεπε να βοηθήσουν ορισμένες ενεργειακές εταιρείες να πετύχουν υψηλότερα περιθώρια στα παράγωγα.

«Προκειμένου να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας όταν αρκετές ενεργειακές εταιρείες αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας όταν χρησιμοποίησαν παράγωγα», αναφέρει το νομοσχέδιο της Ε.Ε. το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Οι ενεργειακές εταιρείες όπως και εκείνες που διαχειρίζονται άλλα εμπορεύματα χρησιμοποιούν τις αγορές παραγώγων για να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις και να προστατευτούν από τις ασταθείς κινήσεις των τιμών.

Από τη μεριά τους οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εισαγάγει ένα πακέτο που θα κάνει διορθώσεις άμεσα, όπως η διεύρυνση του τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την κάλυψη των κλήσεων περιθωρίου (margin calls), ωστόσο είναι κοινή η αίσθηση ότι  χρειάζονται πλέον περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ένα μάθημα από τις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας είναι η κατάργηση της εξαίρεσης στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες από το να αναφέρουν τις συναλλαγές τους με παράγωγα εκτός χρηματιστηρίου. Στόχος είναι να δοθούν στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερα δεδομένα για τις αγορές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Θα δοθεί επίσης μεγαλύτερη έμφαση στο να διασφαλιστεί ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα λαμβάνουν γνώσης για τα πιθανώς υψηλότερα margin calls σε μια κρίση της αγοράς.

Το προσχέδιο τον νομοσχεδίου απαιτεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να συντάξει έκθεση και ανάλυση του κόστους-οφέλους σχετικά με το εάν τα γραφεία εκκαθάρισης θα έπρεπε να έχουν «διαχωρισμένους» ή ξεχωριστούς λογαριασμούς για τα μέλη του μη χρηματοοικονομικού και χρηματοοικονομικού κλάδου προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλους κλάδους σε περιόδους κρίσεων. 

Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί από ποιο επίπεδο του όγκου θα ξεκινά η υποχρεωτική εκκαθάριση των συμβάσεων για παράγωγα.
«Η ESMA ενθαρρύνεται να εξετάσει το ενδεχόμενο και να παράσχει, μεταξύ άλλων, πιο ενδελεχείς λεπτομέρειες για τα παράγωγα των εμπορευμάτων», επισημαίνεται στο νομοσχέδιο.

Τα παράγωγα θα μπορούσαν επίσης να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τα κριτήρια ESG, τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις ή τα παράγωγα που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News