Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 21:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 4% στις τιμές – Νευρικότητα από το πλαφόν

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 4% στις τιμές – Νευρικότητα από το πλαφόν

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο διολίσθησαν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας την καθοδική τους πορεία καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί περίπου 4,5% κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη πτώση καταγράφει και το αμερικανικό αργό στη Νέα Υόρκη διαμορφούμενο στα 73,6 δολάρια. 

«Στη σημερινή αγορά, το κλίμα παραμένει αρνητικό. Πιστεύω ότι μετά το πλαφόν τα 80 δολάρια θα είναι το νέο υψηλό για τις τιμές πετρελαίου και θα με εξέπλητε εάν έβλεπα τις τιμές να ξεπερνούν το επίπεδο αυτό», αναφέρει ο Eli Tesfaye, στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures. 

H δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών στην Κίνα άγγιξε πρόσφατα χαμηλό εξαμήνου και οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας και των συνεχιζόμενων αυξανόμενων επιτοκίων. 

Η αγορά προσπαθεί να διαπιστώσει τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή του πλαφόν στα 60 δολάρια στο ρωσικό αργό που πωλείται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που έχει επιτείνει τη μεταβλητότητα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει κάποιος αντίκτυπος στην ροή του ρωσικού πετρελαίου, σημειώνει ο Matt Smith, αναλυτής της Kpler. «Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δια θαλάσσης και η ρωσική παραγωγή δεν έχουν μειωθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις θα πλήξει την αγορά», σημειώνει ο αναλυτής. 

Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα πωλεί το πετρέλαιό της σε κανέναν αγοραστή που συμμετέχει στο πλαφόν. Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε 2,2% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 448 εκατ τόνους, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος αναμένει μία μικρή μείωση της παραγωγής μετά την επιβολή πλαφόν. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News