Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 20:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ETAA: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 τα «κόκκινα δάνεια» σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

ETAA: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 τα «κόκκινα δάνεια» σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έχουν υποχωρήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στις χώρες της κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ).

Η πτωτική τάση συνεχίστηκε στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο και στην Ουκρανία. Ο όγκος των NPL στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 15,8 δισ.ευρώ (ήτοι κατά 45,7%) στη διάρκεια του 12μήνου έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, χάρη στον υψηλό όγκο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Η αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 10,6%. 

ETAA: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 τα «κόκκινα δάνεια» σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη-1

Στην Ουκρανία, τα NPLs μειώθηκαν κατά 9%, παρότι αναμένεται επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. 

Η μείωση ωστόσο έγινε πολύ πιο αισθητή σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία σε σχετικούς όρους, ενώ σε απόλυτους όρους τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε η Πολωνία, όπου τα τα επισφαλή δάνεια μειώθηκαν κατά 1,24 δισ.ευρώ. 

Τρεις μόνο χώρες παρουσίασαν αύξηση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους: η Ουγγαρία με 13%, η Βόρεια Μακεδονία με 3,5% και το Μαυροβούνιο κατά 17,8%. 

Γενικότερα, τα «επισφαλή δάνεια» μειώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή στο 2,6% από τον τελευταίο πίνανα της ΕΤΑΑ πριν από έξι μήνες και κατά 6,9% στο 12μηνο έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, στα 32,2 δισ.ευρώ, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ωστόσο, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. 

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 0,9% των δανείων που βρίσκονται στο στάδιο 2, του ενεργητικού δηλ. που ενδεχομένως να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον και να μετατραπεί σε επισφάλειες. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί περαιτέρω ανησυχίες ότι τα NPLs θα παρουσιάσουν αύξηση στο επόμενο διάστημα, καθώς έχουν φθάσει στο τέλος τους τα περισσότερα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, με τους δανειολήπτες να δέχονται πιέσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Την ίδια στιγμή, οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι της περιοχής προετοιμάζονται για μελλοντικούς κινδύνους αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις επισφάλειες. Η μέση αναλογία κάλυψης NPL αυξήθηκε κατά 1,8% στη διάρκεια του εξαμήνου έως τα τέλη Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων

Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News