Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 16:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κατηγορίες για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα από Deutsche Bank, Rabobank

Κομισιόν: Κατηγορίες για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα από Deutsche Bank, Rabobank

Για σύσταση καρτέλ στην αγορά κρατικών ομολόγων κατηγορεί τις τράπεζες Deutsche Bank και Rabobank η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας άλλο ένα επεισόδια σε μια αγορά στην οποία τα πρόστιμα για παραβιάσεις του ανταγωνισμού τείνει να γίνει συνήθεια. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει επιβάλει πρόστιμα εκατ. ευρώ σε περίπου δώδεκα τράπεζες τα τελευταία χρόνια, για παραποίηση στους δείκτες αναφοράς και συμμετοχή σε καρτέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους για παραβιάσεις στους κανονισμούς κατά του μονοπωλίου, δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή γνωστή ως δήλωση ενστάσεων στις δύο τράπεζες. Σε αυτή αναφέρεται ότι οι δύο τράπεζες συντόνισαν τις στρατηγικές τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης σε κρατικά ομόλογα σε ευρώ, SSA, καλυμμένα και κρατικά εγγυημένα ομόλογα το διάστημα από το 2005 έως το 2016. Σύμφωνα με την επιστολή, οι συνεννοήσεις γίνονταν μέσω emails και διαδικτυακών συνομιλιών. 

«Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός, είναι θεμελιώδες οι οικονομικοί φορείς να καθορίζουν τις τιμές τους ανεξάρτητα. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εφαρμόζουν πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές διαπραγμάτευσης ομολόγων», αναφέρει η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε δήλωσή της.

Η Rabobank ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Επιτροπή, ωστόσο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Από τη μεριά της η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία κύρωση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει αποδεχθεί την κατηγορία για το καρτέλ στις αρχές.

«Η Deutsche Bank συνεργάστηκε προληπτικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το θέμα και ως αποτέλεσμα της χορηγήθηκαν όροι ασυλίας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Deutsche Bank δεν αναμένει κάποια οικονομική κύρωση», δήλωσε ο Γερμανός δανειστής.

Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν την υπεράσπισή τους είτε σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών είτε γραπτώς προτού η Επιτροπή λάβει την τελική της απόφαση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News