Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 08:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πονοκέφαλος για τον Elon Musk: Οι πίθηκοι τον έβαλαν σε μπελάδες

Νέος πονοκέφαλος για τον Elon Musk: Οι πίθηκοι τον έβαλαν σε μπελάδες

Στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας για παραβίαση  των δικαιωμάτων των ζώων που συμμετέχουν στις δοκιμές της βρίσκεται η εταιρεία του Elon Musk που σχεδιάζει να εμφυτεύσει τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η Neuralink βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή παραβίαση του Animal Welfare Act, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από το προσωπικό ότι οι δοκιμές σε ζώα γίνονται βιαστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μασκ αποκάλυψε τα φιλόδοξα σχέδια της startup του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Neuralink αναπτύσσει εμφυτεύματα που μπορούν να μπουν στο νωτιαίο μυελό και πιθανώς να αποκαταστήσουν την κίνηση σε κάποιον που πάσχει από παράλυση. Η εταιρεία μελετά επίσης εμφυτεύματα που θα μπορούν να βελτιώσουν ή να αποκαταστήσουν την ανθρώπινη όραση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Musk έδειξε ένα βίντεο με έναν πίθηκο να «πληκτρολογεί τηλεπαθητικά» σε μια οθόνη μπροστά του.

Τι κάνει η Neuralink 

Η εταιρεία έχει ήδη τελειοποιήσει το εμφύτευμα, το οποίο αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή και καλώδια με ηλεκτρόδια. Έχει επίσης ένα ρομπότ που χαράσσει ένα κομμάτι από το κρανίο του ατόμου και εμφυτεύει τη συσκευή στον εγκέφαλο.

Οι συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται η Neuralink με την αμερικανική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων FDA έχουν πάει αρκετά καλά ώστε η εταιρεία να θέσει στόχο να κάνει τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους εντός των επόμενων έξι μηνών, σύμφωνα με τον Musk.

Μάλιστα, ο Musk αποκάλυψε ότι η Neuralink προχωρά ήδη τις έρευνές της και για εμφυτεύματα σε άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, αναπτύσσει εμφυτεύματα που μπορούν να μπουν στο νωτιαίο μυελό και ενδεχομένως να αποκαταστήσουν την κίνηση σε κάποιον που πάσχει από παράλυση. Ένα οφθαλμικό εμφύτευμα προορίζεται να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την ανθρώπινη όραση.

«Όσο εκπληκτικό και αν ακούγεται, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα ολόκληρου του σώματος σε κάποιον που έχει τραυματισμένο νωτιαίο μυελό», είπε ο Musk στην εκδήλωση. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και άτομα που δεν έχουν ξαναδεί, θα μπορούσαν να δουν, με το εμφύτευμα της Neuralink.

Στόχος του εμφυτεύματος του εγκεφάλου, που ονομάζεται brain-computer interface ή BCI, είναι αρχικά να επιτρέψει σε ένα άτομο με μια εκφυλιστική ασθένεια, όπως σε κάποιον που πάσχει από ALS ή από τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού, να επικοινωνήσει μέσω των σκέψεών του. Η εταιρεία έδειξε πώς γίνεται, με έναν πίθηκο να «πληκτρολογεί τηλεπαθητικά» σε μια οθόνη μπροστά του.

Η συσκευή της Neuralink μεταφράζει τις μεταβολές των νευρώνων σε δεδομένα, τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν από έναν υπολογιστή.

Η ελπίδα του Musk είναι ότι η συσκευή θα μπορούσε μια μέρα να γίνει mainstream και να επιτρέψει τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Η άποψη την οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμβαδίσουν με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης μόνο με τη βοήθεια βελτιώσεων μέσω των υπολογιστών.

 «Είμαστε συνηθισμένη να είμαστε de-facto cyborg. Αλλά αν αλληλεπιδρούμε  με το τηλέφωνό μας, είμαστε περιορισμένοι», είπε ο Musk.

Πάντως, πρόκειται για μία τεχνολογία που μελετάται εδώ και καιρό σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, ενώ μερικές παρόμοιες startups βρίσκονται μπροστά από τη Neuralink σε ό,τι αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους. Η Synchron Inc., για παράδειγμα, μπόρεσε να εμφυτεύσει μια μικρή συσκευή τύπου stent στον εγκέφαλο ασθενών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Το προϊόν έδωσε τη δυνατότητα σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να κινηθούν ή να μιλήσουν, να επικοινωνούν ασύρματα μέσω υπολογιστών και των σκέψεών τους. Η Onward Inc. έχει κάνει επίσης πρωτοποριακή εργασία αποκαθιστώντας κάποια κίνηση σε άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Ο τύπος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο που προτείνεται από τη Neuralink είναι πολύ πιο επεμβατικός από αυτόν της Synchron ή των περισσότερων άλλων ανταγωνιστών στον κλάδο. Ένας ασθενής πρέπει να αφαιρέσει ένα κομμάτι του κρανίου του και να επιτρέψει την εμφύτευση καλωδίων στον εγκεφαλικό του ιστό. Η Neuralink κάνει δοκιμές για χρόνια σε πρωτεύοντα θηλαστικά για να αποδείξει ότι η επέμβαση είναι ασφαλής και ότι το εμφύτευμα μπορεί να παραμείνει εντός του εγκεφάλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να προκαλέσει βλάβη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Elon Musk: Σε έξι μήνες θα εμφυτεύσει υπολογιστές σε εγκεφάλους ανθρώπων – Τι θα κάνουν

Ο Elon Musk υπόσχεται κόσμο χωρίς φτώχεια: Ο τρόπος θα σας εκπλήξει

Optimus: Το ρομπότ του Elon Musk θα κάνει σύντομα τα ψώνια μας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News