Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 15:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Το «τεράστιο, κρυφό και αυξανόμενο» χρέος των 65 τρισ. δολαρίων και οι κίνδυνοι

BIS: Το «τεράστιο, κρυφό και αυξανόμενο» χρέος των 65 τρισ. δολαρίων και οι κίνδυνοι

Φως στο «κρυφό χρέος» των 65 τρισ. δολαρίων, που εγκυμονεί κινδύνους καθώς δυσχεραίνει την προσπάθεια των policymakers να εντοπίσουν εγκαίρως την επόμενη χρηματοοικονομική κρίση, ρίχνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Όπως εξηγεί η σχετική ανάλυση, οργανισμοί εκτός αμερικανικών συνόρων έχουν στην κατοχή τους δολαριακά ομόλογα 65 τρισ. δολαρίων, τα οποία ωστόσο δεν εγγράφονται στους ισολογισμούς τους. Πρόκειται για θέσεις μέσω νομισματικών παραγώγων (swaps συναλλάγματος και άλλες συναλλαγές). Αυτός ο πολύ βραχυπρόθεσμος κρυμμένος δανεισμός αποτελεί ένα «τεράστιο, κρυφό και αυξανόμενο» χρέος, το οποίο χρωστούν συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί.

Και αυτό αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με την BIS, γιατί τα swaps συναλλάγματος έδωσαν προειδοποιητικά σημάδια τόσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση όσο και κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν οι εντάσεις στη χρηματοδότηση σε δολάρια ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να παρέμβουν, για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που δυσκολεύονταν.

«Δεν είναι καν ξεκάθαρο πόσοι αναλυτές γνωρίζουν την ύπαρξη των μεγάλων εκτός ισολογισμών υποχρεώσεων», αναφέρουν οι αναλυτές της BIS, Claudio Borio, Robert McCauley και Patrick McGuire, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έλλειψη πληροφοριών για αυτή τη μορφή δολαριακού δανεισμού δυσχεραίνει τη δουλειά των policymakers. «Επομένως, σε καιρό κρίσης, οι πολιτικές για την αποκατάσταση της ομαλής ροής δολαρίων στο χρηματοοικονομικό σύστημα –όπως για παράδειγμα οι γραμμές swap των κεντρικών τραπεζών- διαμορφώνονται στην ομίχλη», αναφέρει η έκθεση της BIS.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News