Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 10:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 84,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 84,4% ο πληθωρισμός  τον Νοέμβριο

Επιβράδυνση, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αν και τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας ενόψει των εκλογών του 2023 ενδέχεται να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 84,4% τον Νοέμβριο, από 85,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για πληθωρισμό 84,8%.

Καθώς η τουρκική λίρα έχει παραμείνει σχετικά σταθερή το τελευταίο δίμηνο, αλλά και εξαιτίας της υψηλής βάσης από την οποία ξεκινά η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο πληθωρισμός αρχίζει να περιορίζεται, έστω και εάν παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού του πληθωρισμού, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 102,6%, από 99% τον Οκτώβριο.

Στην ενέργεια, έναν από τους κύριους μοχλούς των ευρύτερων πιέσεων στις τιμές, ο πληθωρισμός ήταν 118%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν 68,9%, από 70,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός φέτος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, αφού η Τουρκία υιοθέτησε πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος περίπου στο 65%, δηλαδή 13 φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Σε κίνδυνο ο στόχος του Ερντογάν για εξαγωγικό «μπουμ»

Τουρκία: Απογοητεύει η οικονομία – Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Τουρκία: Τα οικονομικά τρικ Ερντογάν και η αλήθεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News