Business & Finance Κυριακή 4/12/2022, 19:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Bankman-Fried δεν πείθει την ψευτο-κληρονόμο της Νέας Υόρκης: «Είναι σχήμα Ponzi»

Ο Bankman-Fried δεν πείθει την ψευτο-κληρονόμο της Νέας Υόρκης: «Είναι σχήμα Ponzi»

Μην εξαπατάστε από τις ψεύτικες απολογίες του Sam Bankman-Fried, απλώς στρώνει το δρόμο για την υπεράσπισή του στην υπόθεση της κατάρρευσης του FTX και της «εξαφάνισης» δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό προειδοποίησε η Anna Sorokin, η οποία καταδικάστηκε για απάτη, καθώς παρουσιαζόταν ως Γερμανίδα κληρονόμος, εξαπατώντας τράπεζες και την ελίτ της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενη στον «αγώνα» του ιδρυτή του FTX – που άλλοτε θεωρείτο παιδί θαύμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων – να απολογηθεί μέσω social media, η Sorokin δήλωσε στο Business Insider ότι απλώς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του, λέγοντας οφθαλμοφανείς ανοησίες. Σημειώνεται ότι η υπόθεση της Sorokin έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά του Netflix, Inventing Anna.

«Είναι σχήμα Ponzi»

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX κατέρρευσε αιφνιδίως τον Νοέμβριο, όταν άρχισε να φημολογείται ότι αναμείγνυε τα κονδύλια με την Alameda Research, μία εταιρεία επίσης του Bankman-Fried που όμως διοικούσε η Caroline Ellison, με την οποία και φέρεται να είχε ερωτικό δεσμό. Κατά την Sorokin, στην απολογία του θα λέει «”Δεν ήξερα ότι η Alameda ήταν υπερχρεωμένη” – που είναι ένα τρελό f*ing επιχείρημα – φταίει η κοπέλα του. Μπορείτε να δείτε ήδη τις ενδείξεις».

Ο Bankman-Fried δεν πείθει την ψευτο-κληρονόμο της Νέας Υόρκης: «Είναι σχήμα Ponzi»-1
φωτ. Forbes

«Αυτό που έκανε είναι σχήμα Ponzi», δήλωσε στο Business Insider η Sorokin. «Μέσω της απολογίας του στο Twitter και μέσω συνεντεύξεων προσπαθεί να φανεί αθώος στο κοινό. Εάν ήταν γυναίκα θα παρουσιαζόταν είτε ως απατεώνας είτε εντελώς ακατάλληλος και ανίκανος ή και τα δύο», δήλωσε. «Τώρα, μπορεί και παίζει αυτόν τον άβολο, μη απειλητικό, φαινομενικά καλοκάγαθο ειλικρινή τύπο, που προσπαθεί να κάνει το σωστό για τους πελάτες», συνέχισε η Sorokin.

Η ίδια πιστεύει ότι ο Bankman-Fried δεν περίμενε την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και θα συνέχιζε ακάθεκτος εάν ο επικεφαλής της Binance, Changpeng Zhao, δεν είχε πυροδοτήσει το sell off στο FTX.

Μάλιστα η Sorokin δυσπιστεί και για το ύψος της περιουσίας του Sam Bankman-Fried, που φέρεται να έχει συρρικνωθεί στα 100.000 δολάρια. «Δεν πιστεύω ότι είχε μόνο crypto. Δεν είναι τόσο ευρέως αποδεκτά, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κανείς στα συνηθισμένα καθημερινά του έξοδα. Απλώς θέλει να τον λυπηθούν».

Η απολογία του Bankman-Fried

Ο άλλοτε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του crypto, ο οποίος είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με την πλήρη κατάρρευση της αυτοκρατορίας του και την απώλεια της περιουσίας του, αλλά και με υποψίες περί απάτης πολύ μεγαλύτερης από την Sorokin, είπε μέσω Twitter τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Ειδικότερα, πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σώσει τα χρήματα των πελατών του, μιλώντας για το πόσο δύσκολο είναι να ρυθμιστεί η βιομηχανία του crypto και θυμίζοντας ότι πριν την κατάρρευση του FTX βρισκόταν στο εξώφυλλο κάθε περιοδικού. «Αποκτήσαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση και γίναμε απρόσεκτοι», υποστήριξε.  

Όπως εξήγησε, η εταιρεία του διαχειριζόταν τζίρο 10 δισ. δολαρίων την ημέρα πριν μερικές εβδομάδες, αλλά υπήρχε υπερβολικά μεγάλη μόχλευση, μεγαλύτερη από ό,τι είχε συνειδητοποιήσει. Ένα bank run και η κατάρρευση της αγοράς εξάντλησαν τη ρευστότητα.

Τι μπορεί να κάνει τώρα; Να αντλήσει ρευστότητα, να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες και να αρχίσει ξανά από την αρχή, έγραφε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Είναι απαίσιο. Λυπάμαι πραγματικά που τα πράγματα κατέληξαν όπως κατέληξαν. Και όπως είπα, θα κάνω ό,τι μπορώ για να τα φτιάξω», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Μετανιωμένος ή απατεώνας του crypto; Η απολογία του Sam Bankman-Fried στο Twitter

Ελεύθερη η «ψευτο-κληρονόμος» της Νέας Υόρκης που έγινε σειρά στο Netflix

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News