Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε κίνδυνο ο στόχος του Ερντογάν για εξαγωγικό «μπουμ»

Τουρκία: Σε κίνδυνο ο στόχος του Ερντογάν για εξαγωγικό «μπουμ»

Συνέχισε να διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας τον Νοέμβριο, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τον στόχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονώσει την οικονομία μέσω της άνθισης των εξαγωγών.

Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 21,9 δισ. δολάρια, με τον ρυθμό αύξησής τους να επιβραδύνει για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% στα 30,7 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία, που αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Τουρκία.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εμπορικό έλλειμμα 8,8 δισ. δολαρίων για τον Νοέμβριο, αυξημένο κατά 62% σε σχέση με πέρυσι. Το έλλειμμα του 11μηνου αυξήθηκε κατά 154% στα 99,9 δισ. δολάρια.

Η επιβράδυνση της «εξαγωγικής μηχανής» της  Τουρκίας δίνει έδαφος στις επιχειρήσεις της χώρας να διαμαρτύρονται ότι το υπερτιμημένο νόμισμα πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Μιλώντας στο BloombergHT τον Νοέμβριο, ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της τουρκικής ένωσης εξαγωγέων, είπε ότι η ισοτιμία θα πρέπει να αφεθεί να «κινηθεί παράλληλα με τον πληθωρισμό», ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 85,5% στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανάλυση της Barclays, η λίρα πρέπει να υποτιμηθεί περαιτέρω κατά 11% έως το τέλος του έτους, για να παραμείνει η τουρκική οικονομία ανταγωνιστική.

Ενώ η τουρκική λίρα είναι ανάμεσα στα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στον αναδυόμενο κόσμο φέτος, το Bloomberg εντοπίζει ένα παράδοξο πολιτικής στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα των μέτρων που προωθούν τη χρήση του τοπικού νομίσματος και παρεμβάσεων ύψους έως και 75 δισ. δολαρίων στο 8μηνο από την κεντρική τράπεζα.

Αυτά τα μέτρα σημαίνουν ότι η λίρα δεν έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε να αντανακλά τη διαφορά στον πληθωρισμό και στις ισοτιμίες με τους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Συνεπώς, οι εξαγωγές τίθενται σε κίνδυνο, την ώρα μάλιστα που η απειλή της ύφεσης μειώνει την εξωτερική ζήτηση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Απογοητεύει η οικονομία – Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Εφιάλτης για τον Ερντογάν ο τριψήφιος πληθωρισμός

Διπλάσιες οι τιμές των τροφίμων: Οι Τούρκοι «φορτώνουν» τις πιστωτικές κάρτες για τα βασικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News