Business & Finance Τετάρτη 30/11/2022, 12:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Απογοητεύει η οικονομία – Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Τουρκία: Απογοητεύει η οικονομία – Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Χειρότερες από ό,τι αναμενόταν ήταν οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο, με την ανάπτυξη να είναι η χαμηλότερη από τα βάθη της πανδημίας, το 2020. Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία αναμένεται να θορυβήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εκλογών του 2023.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 3,9% για το τρίτο τρίμηνο σε ετήσιο ρυθμό. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις στο G20, ωστόσο, ήταν πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων  εκ των αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν απότομη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με αναθεωρημένο ρυθμό 7,7%.

Το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και την απασχόληση έναντι της σταθερότητας των τιμών και της τουρκικής λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πιέσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα, έναν στόχο τον οποίο έπιασε την περασμένη εβδομάδα, ρίχνοντας το βασικό επιτόκιο στο 9%.

Όμως, οι μειώσεις επιτοκίων δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στην οικονομία των 800 δισ. δολαρίων. Και την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις και καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο άτρωτοι μπροστά στον πληθωρισμό που καλπάζει, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να απέχει πλέον πολύ από το τουλάχιστον 6% που σημείωνε κάθε τρίμηνο, για δύο χρόνια, μετά την πανδημία.

Το σχέδιο του Ερντογάν να ενισχύσει την τουρκική οικονομία μέσω της άνθησης των εξαγωγών απειλείται, εκτός των άλλων, και από την επερχόμενη ύφεση στην Ευρώπη, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Υπέκυψε στον Ερντογάν – Νέο ψαλίδι στα επιτόκια

Εφιάλτης για τον Ερντογάν ο τριψήφιος πληθωρισμός

Διπλάσιες οι τιμές των τροφίμων: Οι Τούρκοι «φορτώνουν» τις πιστωτικές κάρτες για τα βασικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News