Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οσμή σκανδάλου στη Γιουβέντους: «Επανεκκίνηση» από την οικογένεια Ανιέλι

Οσμή σκανδάλου στη Γιουβέντους: «Επανεκκίνηση» από την οικογένεια Ανιέλι

Σε μια κίνηση που σύμφωνα με το Bloomberg υπογραμμίζει τον ρόλο τους ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην οικογένεια Ανιέλι, ο εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι και διαχειριστής της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας Τζον Έλκαν ήταν αυτός που ώθησε τον ξάδερφο του Αντρέα Ανιέλι αλλά και όλο το διοικητικό συμβούλιο του ποδοσφαιρικού συλλόγου σε παραίτηση. 

Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν χθες Δευτέρα και ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα για φερόμενη παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος, οι παραιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν αφού το δ.σ. «εξέτασε τη βάση και τη συνάφεια των εκκρεμών νομικών και λογιστικών θεμάτων».

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει το αποτύπωμα του Έλκαν και γίνεται ενώ ο 46χρονος επικεφαλής της οικογένειας ετοιμάζεται για την ετήσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εισηγμένης holding εταιρείας των Ανιέλι, Exor NV. Εξάλλου ο συνεχιστής της κληρονομίας του Τζιάνι Ανιέλι έχει δείξει κατά το παρελθόν που δεν δυσκολεύεται να πάρει πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν η συγχώνευση της Fiat με τη γαλλική Peugeeot που οδήγησε στη δημιουργία της Stellantis NV το 2020. 

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη περίοδο καθώς η εταιρεία και η ενότητα έχουν αποτύχει», σημείωσε ο Αντρέα Ανιέλι σε επιστολή προς τους εργαζόμενους η οποία τέθηκε υπόψη του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η μαζική αποχώρηση θα δώσει στην ομάδα την ευκαιρία να ξεκινήσει εκ νέου. 

Η νέα εικόνα της Γιουβέντους 

Σύμφωνα με το Bloomberg η ομάδα θα είναι λιγότερο «λαμπερή» μετά τις αλλαγές. Ο ρόλος του προέδρου δίνεται στον Τζιανλούκα Φερέρο, ενά λογιστή και σύμβουλο επιχειρήσεων, αντί για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας Ανιέλι. Ο Φερέρο έχει θέσεις ευθύνης στη ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri και στην εταιρεία καφέ Luigi Lavazza. Επίσης η ομάδα ανέθεσε καθήκοντα γενικού διευθυντή στον Μαουρίτσιο Σκαναδίνο, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία που αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής της GEDI Gruppo Editoriale SpA, της εταιρείας media της οικογένειας Ανιέλι. 

Η έρευνα στις οικονομικές καταστάσεις της ομάδας, είχε να κάνει με τους ισολογισμούς της και πώς εμφανίζονταν σε αυτούς οι παίκτες και τα δικαιώματά τους. Η Γιουβέντους ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου την οικονομική της κατάσταση για το 2022, προσθέτοντας ότι είχε τροποποιήσει τους ισολογισμούς της, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τους μετόχους στις 27 Δεκεμβρίου.

Μετά τα δημοσιεύματα για τις δραματικές εξελίξεις, η μετοχή της Γιουβέντους πραγματοποίησε βουτιά έως και 10%, για να περιορίσει στη συνέχεια σημαντικά τις απώλειες και να κινείται με πτώση 2,65%. Η μετοχή καταγράφει απώλειες σχεδόν 20% από τον Ιανουάριο, φέρνοντας την χρηματιστηριακή της αξία σε σχεδόν 692 εκατ. ευρώ. Το 2021, το δ. σ. της ομάδας ενέκρινε αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ομάδα στην Ιταλία βάσει τίτλων, πέρασε μια περίοδο μεγάλης ακμής κατακτώντας εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα Ιταλίας, αφότου επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία αφού είχε υποβιβαστεί ως ένοχη σε σκάνδαλο με στημένα υπέρ της παιχνίδια, το οποίο ονομάστηκε Calciopolis. Η περίοδος αυτή της κυριαρχίας βασίστηκε στην οικονομική ευρωστία που είχε και της έδινε το σημαντικότερο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστριών της. Αποκορύφωμα η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018 αντί του ποσού των 118 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News