Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IIF: Σε κρίση αλά 2009 η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

IIF: Σε κρίση αλά 2009 η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Εξίσου αδύναμη με το 2009 θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2023, καθώς οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία εξελίσσονται σε έναν πόλεμο χωρίς τελειωμό, όπως αναφέρει σχετική έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Οι αναλυτές εκτιμούν πως στο επίκεντρο της διολίσθησης θα βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο.

Ειδικότερα, η διεθνής ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2023, με ρυθμό που σε προσαρμοσμένη βάση αγγίζει τα επίπεδα του 2009 μετά το χτύπημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2%, έπειτα από ευρεία διολίσθηση στην καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Για τις ΗΠΑ, το IIF προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 1%, ενώ ξεχώρισε τη Λατινική Αμερική ως πιθανή εξαίρεση με ανάπτυξη 1,2%, καθώς οι εξαγωγείς θα εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Η μοναδική ώθηση για την παγκόσμια οικονομία το 2023 θα είναι κατά τις εκτιμήσεις του IIF η Κίνα, όπου είναι πιθανή η χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών. 

«Η σοβαρότητα του επερχόμενου πλήγματος στο παγκόσμιο ΑΕΠ βασίζεται ιδίως στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν και το 2024, δεδομένου ότι η σύγκρουση είναι “υπαρξιακή” για τον Πούτιν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του IIF.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Nouriel Roubini: Έρχεται νέα κρίση – Οι «μέγα-απειλές»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News