Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 22:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Σύντομα «μικρότερες» αυξήσεις επιτοκίων

Fed: Σύντομα «μικρότερες» αυξήσεις επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησαν ότι μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συμβούν σύντομα, καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική στην οικονομία, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Λαμβάνοντας υπόψη δηλώσεις που έχουν κάνει πολλοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες, η περίληψη της συνεδρίασης έδειξε ότι έρχονται μικρές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Federal Open Market Committee που καθορίζει τα επιτόκια θα μειώσει την αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν και άφησαν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν μικρότερες ενέργειες, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια ύφεσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Fed συνεχίσει να πιέζει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

«Ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα ήταν πιθανότατα σύντομα η κατάλληλη επιλογή», αναφέρεται στα πρακτικά. «Οι αβέβαιες καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των δράσεων νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια εκτίμηση ήταν σημαντική».

Τα πρακτικά σημείωναν ότι οι μικρότερες αυξήσεις θα έδιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. Η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια είναι στις 14 Δεκεμβρίου.

Στην περίληψη σημειώνεται ότι μερικά μέλη ανέφεραν ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Άλλοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να περιμένουν για να χαλαρώσουν τον ρυθμό. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν ότι η ισορροπία των κινδύνων για την οικονομία είναι τώρα μετατοπισμένη προς τα κάτω.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News