Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 17:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ/μεγαβατώρα πρότεινε υπό προϋποθέσεις η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Στόχος της πρότασης είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων του ενεργειακού «στραγγαλισμού» από τη Ρωσία και κατά συνέπεια η αποτροπή μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν προτείνει την ενεργοποίηση του πλαφόν μόνο υπό προϋποθέσεις: εφόσον τα προθεσμιακά συμβόλαια στον δείκτη TTF ξεπερνούν το ποσό αυτό επί δύο εβδομάδες και εάν οι τιμές του LNG ξεπερνούν τα 58 ευρώ επί δέκα συναπτές συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλαφόν τέθηκε πολύ υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου πέριξ των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπου έχει διολισθήσει το τελευταίο διάστημα μετά τα υψηλά του καλοκαιριού.

Η πρόταση θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί επιτυχία, δεδομένων των σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων πιέσεων που άσκησαν ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Παρότι οι διαπραγματεύσεις φάνηκε πως έβαιναν προς διαφορετική κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες, η σημερινή απειλή της Μόσχας για περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενίσχυσε τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων στο φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα.

Εντάσεις

Επί μήνες, υπήρχαν δύο «στρατόπεδα» στους κόλπους της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όσο τα κοινά μέτρα καθυστερούσαν, η Γερμανία προχώρησε ήδη σε πρόγραμμα-μαμούθ προς στήριξη των πολιτών, εξαγριώνοντας τις γειτονικές της χώρες, που ασκούσαν πιέσεις για κοινή προσέγγιση στο πρόβλημα.

Η Ε.Ε. έχει ήδη λάβει μέτρα, κατά κύριο λόγο εθελοντικά, για μείωση της κατανάλωσης και έχει σχεδιάσει το πλαίσιο, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και κατά συνέπεια να σηκώσουν ένα βάρος από τα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής όμως δεν είχε προτείνει πλαφόν παρά τις έντονες πιέσεις και επανειλημμένες συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο ζητούσαν επί μήνες από την Κομισιόν να επιβάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο. Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν ομόφωνα από την Κομισιόν να προτείνει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρει στην προμήθεια φυσικού αερίου η επιβολή πλαφόν, ενόσω οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα ρωσικά καύσιμα από άλλες πηγές. Η Γερμανία έχει επίσης εκφράσει τέτοιου είδους ανησυχίες.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι κυβερνήσεις αναμένεται να προτείνουν τυχόν διορθώσεις στο πλαίσιο της συνεδρίασης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό Αέριο: Τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη δοκιμάζουν την αγορά

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο – Πώς θα δουλεύει το όριο τιμών

Iberdrola: Προσοχή στις παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News