Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enel: Πουλάει στη Ρουμανία, ψάχνει συνεταίρους στην Ελλάδα

Enel: Πουλάει στη Ρουμανία, ψάχνει συνεταίρους στην Ελλάδα

Στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη η Enel σχεδιάζοντας να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο της στην Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα θα συνεχίσει την δραστηριότητα της μέσω κοινοπραξιών στις οποίες θα έχει μειοψηφική συμμετοχή καθώς η χώρα μας εντάσσεται στο αποκαλούμενο «Stewardship program» του ιταλικού ενεργειακού ομίλου. Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, το στρατηγικό πλάνο της ENEL 2023-2025, που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ιταλία. 

Ειδικότερα στο πλάνο αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες στην Ευρώπη πρόκειται να επικεντρωθούν σε Ιταλία και Ισπανία, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ρουμανίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας, όπως και η Αυστραλία, εντάσσεται σε “Stewardship Model”, στο οποίο ο όμιλος συνολικά αναμένει επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ από την Enel (περίπου 2,4 δισ.) και από τρίτους. Συνολικά ο ιταλικός Όμιλος αναμένεται να επενδύσει έως το 2025, 37 δις ευρώ φτάνοντας παράλληλα τα 75 GW εγκατεστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (από 59GW που είναι σήμερα).

Ο Francesco Starace, CEO και Γενικός Διευθυντής της ENEL, δήλωσε: «Τα επόμενα τρία χρόνια, θα επικεντρωθούμε σε ολοκληρωμένα επιχειρηματικά μοντέλα, ψηφιακή τεχνογνωσία, καθώς και σε επιχειρηματικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές που μπορούν να προσθέσουν αξία παρά το σημερινό δύσκολο περιβάλλον, υιοθετώντας μια πιο λιτή δομή και ένα πιο στιβαρό σύνολο χρηματοοικονομικών δεικτών.. Αυτό θα αυξήσει την ανθεκτικότητά μας σε πιθανές συνεχείς αναταράξεις στο μέλλον, και  θα αποτελέσει εγγύηση ότι δημιουργούμε αξία με άξονα την περαιτέρω ανάπτυξη, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την ενεργειακή ανεξαρτησία στις βασικές χώρες μας. Η βιωσιμότητα, η οποία είναι πλήρως ενσωματωμένη στις αποφάσεις μας, συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο της Στρατηγικής μας, αξιοποιώντας επίσης την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού σε όλες τις οικονομίες. Αυτά τα αποτελέσματα θα είναι εφικτά χάρη στους υψηλά καταρτισμένους και δραστήριους συναδέλφους στον Όμιλο, και την οργανωτική δομή της ψηφιακής πλατφόρμας που έχουμε δημιουργήσει.»

Οι επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία για συμφωνία μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ για την απόκτηση των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας «διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης.

Στην Ελλάδα, η ιταλική εταιρεία έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 480 MW, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό πάρκο του Καφηρέα, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στα επενδυτικά της πλάνα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW από τα οποία 630 MW αφορούν την ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες εξαγορές αλλάζουν τον χάρτη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News