Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 22:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global Ratings: Διπλασιάζεται το ποσοστό πτώχευσης αμερικανικών εταιρειών

S&P Global Ratings: Διπλασιάζεται το ποσοστό πτώχευσης αμερικανικών εταιρειών

Το ποσοστό πτώχευσης αμερικανικών εταιρειών θα εκτιναχθεί στο 3,75% εάν η μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ήπια ύφεση, σύμφωνα με την S&P Global Ratings. Μία δε ακόμη ακόμη μεγαλύτερη ύφεση θα εκτόξευε το ποσοστό αυτό στο 6%. 

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να πλήξουν την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους 69 εταιρειών στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου έως τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό στάσης πληρωμών που βρισκόταν στο 1,6% έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για το υψηλότερο σχετικά επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, πάνω από τον μέσο όρο 3,1% των τελευταίων 10 ετών, σημειώνουν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Nick Kraemer.

Μια πιο βαθιά ύφεση θα εκτόξευε το ποσοστό στο 6%. Το απαισιόδοξο σενάριο για εταιρικές χρεοκοπίες είναι το χειρότερο από το Μάρτιο του 2021, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 4,1%, από το 1981.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το μήκος, το εύρος και το βάθος μιας επερχόμενης ύφεσης, καθώς και από το εάν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μεσούσης της ύφεσης», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της S&P. «Ο τρέχων ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων στις δευτερογενείς αγορές θα συνεχιστεί, ενώ η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταφύγουν στα μετρητά τους για να ξεφύγουν από βαθύτερη ύφεση».

Πρόκειται για ένα ερώτημα που πολλοί στη Wall Street προσπαθούν να απαντήσουν, καθώς αξιωματούχοι της Fed επαναλαμβάνουν τα σχέδια για νέες αυξήσεις στα επιτόκια. Για την S&P, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης, ήταν μάλλον μια «τελευταία αναλαμπή» παρά σαφής ένδειξη του τι θα ακολουθήσει.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News