Business & Finance Κυριακή 20/11/2022, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη επανεξετάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ

Η Ευρώπη επανεξετάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε την εβδομάδα του στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και την ολοκλήρωσε με τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίζουν ότι αντιστέκονται στους σαρωτικούς περιορισμούς των επεξεργαστών που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Κίνα.

Η αλλαγή κλίματος ισοδυναμεί με νίκη για τον Σι μόλις στη δεύτερη περιοδεία του εκτός Κίνας από την έναρξη της πανδημίας – ένα διάστημα όπου οι σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και όχι μόνο να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την οικονομική της ανάπτυξη ζητώντας και από τους βασικούς συμμάχους να συμμορφωθούν – αυξάνοντας τους φόβους για διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Την Παρασκευή όμως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση αντίστασης στις προσπάθειες διαίρεσης του κόσμου σε ανταγωνιστικά μπλοκ. Παρόμοιες εκκλήσεις έγιναν και από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ ακολούθησαν οι προσπάθειες του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να συντονιστεί με άλλες χώρες παραγωγής τσιπ για να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ.

«Τώρα, σταδιακά, πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν να δουν ότι υπάρχουν δύο τάξεις πραγμάτων σε αυτόν τον κόσμο», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του σε στελέχη επιχειρήσεων στη σύνοδο κορυφής του APEC στην Μπανγκόκ. «Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, ακόμη και για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χρειαζόμαστε μία ενιαία παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να γίνουν πιο σκληρές με το Πεκίνο σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, οι σαρωτικοί έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ στα τσιπ – που ενδέχεται σύντομα να επεκταθούν σε άλλες στρατηγικές τεχνολογίες – έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση από τους φόβους για την Κίνα στις ανησυχίες για την αμερικανική υπερβολή.

Με τη Γερμανία να οδεύει προς την ύφεση και την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χειμώνα χωρίς φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, «υπάρχει μικρή όρεξη για αντιπαράθεση με το Πεκίνο», δήλωσε ο Noah Barkin του Rhodium Group στην Κίνα.

«Παρ’ όλη τη ρητορική αντίστασης στον Σι, τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου και τον μετριασμό των κινδύνων της οικονομικής δέσμευσης με την Κίνα, οι ενέργειες τον περασμένο μήνα απέτυχαν», είπε. «Ο κίνδυνος, αν συνεχιστεί αυτό, είναι περισσότερες ρωγμές στη διατλαντική σχέση. Βλέπουμε ήδη κάποιες από αυτές τις ρωγμές στην αντίδραση της Ευρώπης στους πρόσφατους τεχνολογικούς ελέγχους των ΗΠΑ που στοχεύουν στην Κίνα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

G20: Κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν – Σι – Δεν είναι στην ατζέντα συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο

Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News