Business & Finance Κυριακή 20/11/2022, 10:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικά νοικοκυριά: «Είναι σαν να ζούμε σε Ιγκλού» – Κλείνουν τη θέρμανση

Αμερικανικά νοικοκυριά: «Είναι σαν να ζούμε σε Ιγκλού» – Κλείνουν τη θέρμανση

Καθώς τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνισή τους στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, πολλά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με μία πολύ δύσκολη απόφαση: να πληρώσουν το αυξανόμενο κοστος για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά ή να περάσουν την χειμώνα δίχως θέρμανση. 

Το κόστος οικιακής θέρμανσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη ξανά φέτος τον χειμώνα, παρουσιάζοντας αύξηση 18% σε ολόκληρη την Αμερική οριακά υψηλότερα από το 17% πέρυσι, σύμφωνα με τη National Energy Assistance Directors Association (NEADA). 

Η Charmaine Johnson εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο της Φιλαδέλφειας Heater Hotline, τμήμα μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθά οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με τα συστήματα θέρμανσης και τους λογαριασμούς τους. Η Τζόνσον, 63 ετών, όχι μόνο μοιράζεται τις ανησυχίες των υπολοίπων, αλλά και η ίδια δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της για θέρμανση.

Με τη βοήθεια του γιου της, πλήρωσε περισσότερα από 1.000 δολάρια για να γεμίσει μέρος της δεξαμενής πετρελαίου της, η οποία ελπίζει ότι θα διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα.

Η Johnson λέει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κρατική βοήθεια με τους λογαριασμούς θέρμανσης. Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει επίσης τον προϋπολογισμό της για τα τρόφιμα και άλλα έξοδά της, κρατά χαμηλά τη θερμότητα, ελπίζοντας να περάσει με το πετρέλαιο που διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα. «Είναι άθλιο», είπε. «Είναι σαν να ζεις σε ιγκλού».

Αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για την άνοδο των τιμών θέρμανσης, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, η αύξηση των εξαγωγών ενέργειας, τα χαμηλότερα αποθέματα ενέργειας και η υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο στην αμερικανική αγορά ηλεκτρικής ενέρειας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ). 

Η ΕΙΑ προβλέπει ότι το κόστος οικιακής θέρμανσης με φυσικό αέριο θα είναι 25% πιο ακριβό φέτος τον χειμώνα, ενώ η θέρμανση με ρεύμα θα είναι 11% υψηλότερη. Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο θα καταγραφεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να είναι 45% πιο ακριβό σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα, γεγονός που θα πλήξει 5 εκατ. νοικοκυριά, ειδικά στις βορειοανατολικές πολιτείες. 

Πολλά νοικοκυριά πιστεύουν ότι θα ξεμείνουν από θέρμανση τον φετινό χειμώνα δηλώνοντας ότι πρόκειται για «τρομερό συναίσθημα που δεν θα το εύχονταν σε κανέναν». 

Τον φετινό χειμώνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χορηγήσει 4,5 δισ.δολάρια σε ομοσπονδιακή βοήθεια για τη στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News