Business & Finance Κυριακή 20/11/2022, 08:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Απομακρύνεται το σενάριο της βαθιάς ύφεσης

Ευρωζώνη: Απομακρύνεται το σενάριο της βαθιάς ύφεσης

Η πιθανότητα διολίσθησης της Ευρωζώνης σε βαθιά ύφεση αυτό τον χειμώνα αρχίζει να μετριάζεται, σύμφωνα με οικονομολόγους οι οποίοι επικαλούνται τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και τις ήπιες καιρικές συνθήκες ως παράγοντες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές της Ευρωζώνης.

Οι περισσότερες προβλέψεις εξακολουθούν πάντως να κάνουν λόγο για συρρίκνωση τα επόμενα τρίμηνα. Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει στις αρχές του μηνός ότι αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους. Όμως, η επιβράδυνση θα είναι πιο μετριοπαθής απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Οικονομολόγοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3,2% στην Ευρωζώνη για ολόκληρο το 2022, υψηλότερο από το 2,7% που είχαν προβλέψει τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Consensus Economics. «Η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί», αναφέρει η Susannah Streeter της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου Hargreaves Lansdown. «Η ένωση αναμένεται να αποφύγει μία εκτεταμένη ενεργειακή κρίση τον φετινό χειμώνα».

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του Nordstream 1 από την Ρωσία προς την Ε.Ε. στη διάρκεια του καλοκαιριού πυροδότησε ανησυχίες ότι η περιοχή θα δυσκολευθεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές πηγές ενέργειας και οδήγησε σε άνοδο των τιμών. Όμως οι ιδιαίτερα ήπιες καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου σημαίνουν ότι τα νοικοκυριά και οι μεταποιητικές μονάδες χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, βοηθώντας την Ε.Ε. να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους. 

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – ήταν κατά 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 2017-2021, σύμφωνα με στοιχεία της ENTSO-E. To Σεπτέμβριο, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, είχε προβλέψει συρρίκνωση 2,1% για τα τρία τρίμηνα έως τα μέσα του 2023 με βάση μία μέση τιμή φυσικού αερίου στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον φετινό χειμώνα εν μέσω ανησυχιών για μπλακάουτ. Έκτοτε όμως, η χονδρική τιμή φυσικού αερίου της Ευρώπης υποχώρησε χαμηλότερα από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ο Schmieding έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του σε μία συρρίκνωση 1,6%. Εν μέρει οι ανησυχίες περιορίστηκαν από τη στιγμή που γέμισαν σχεδόν στο 100% οι αποθηκευτικοί χώροι της Ε.Ε.

Αντίστοιχα, η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα άλλαξε τις προβλέψεις της για την ίδια περίοδο, περιμένοντας τώρα συρρίκνωση 0,7%, έναντι 1% που είχε αναφέρει αρχικά. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, ο μειωμένος κίνδυνος επιβολής δελτίου στην ενέργεια και τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις υποδηλώνουν μία λιγότερο επώδυνη ύφεση, αναφέρει ο Sven Jar Stehn, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. 

To AΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο και 0,2% στο τρίτο. Η μέχρι τώρα αντοχή σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα κρατήσει τον φετινό χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Silvia Ardagna, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays. Η Ardagna προβλέπει συρρίκνωση 1,3% ανάμεσα στο τρέχον τρίμηνο και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,7%. 

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έγιναν υπερολικά απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του επόμενου χειμώνα και τώρα πιστεύουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,1% το 2023 – σε μία αλλαγή 180 μοιρών από την ανάπτυξη 2,3% που είχαν προβλέψει το Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, με την ρωσική προμήθεια να παραμένει περιορισμένη, θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα. «Πιθανόν ο φετινός χειμώνας θα είναι λιγότερο δύσκολος, όμως εξακολουθούμε να αναμένουμε μία επώδυνη ύφεση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Axa, Giles Moec. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Ασθενική ανάπτυξη 0,3% στην Ευρωζώνη το 2023 με πληθωρισμό 6,1%

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

EKT: Πληθαίνουν οι φωνές για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News