Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 09:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το μεγαλύτερο συνδικάτο κέρδισε αυξήσεις μισθών 8,5%

Γερμανία: Το μεγαλύτερο συνδικάτο κέρδισε αυξήσεις μισθών 8,5%

Σε συμφωνία για δύο γύρους αυξήσεων στους μισθούς των εργατών της βιομηχανίας κατέληξαν το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας και οι εργοδότες, αποτρέποντας την απειλή απεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το σωματείο IG Metall ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις αμοιβές κατά 5,2% το επόμενο έτος και 3,3% το 2024. Επιπλέον, θα δοθούν αφορολόγητα μπόνους 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η συμφωνία καλύπτει περίπου 3,9 εκατ. εργαζόμενους στον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας και συμβάλλει στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

 «Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα πολύ περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους – μόνιμα», δήλωσε ο Joerg Hofmann, επικεφαλής του IG Metall, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συνομιλίες μεταξύ του IG Metall και της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall ήταν μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μέχρι στιγμής. Αυξήσεις απαιτούν και άλλα σωματεία, όπως το Ver.di, το οποίο εκπροσωπεί τους υπαλλήλους του τομέα των υπηρεσιών και ζητά αύξηση 10,5% για τους 2,5 εκατ. εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους για πρώτες ύλες, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές ενδέχεται να κινδυνεύσουν να παγιώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι εάν υπάρξει συμφωνία για μεγάλη αύξηση μισθών, τότε θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένα σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών, κρατώντας υψηλά τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα. Πρόσφατα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υψηλότερες από το προσδοκώμενο αυξήσεις μισθών είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για τις προβλέψεις του πληθωρισμού. Επίσης, ο ρυθμός αύξησης μισθών θα καθορίσει εν μέρει και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Το εργασιακό μπρα ντε φερ που παρακολουθεί όλη η Ευρώπη

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 500 ευρώ/μήνα ζητούν τα συνδικάτα

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Έρχεται νέο «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News