Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο νέος προϋπολογισμός κάνει πιο εύκολη την ύφεση

Βρετανία: Ο νέος προϋπολογισμός κάνει πιο εύκολη την ύφεση

Ο Τζέρεμι Χαντ έκανε μία προσπάθεια για να καλύψει μέρος του ελλείμματος αξιοπιστίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και στους επενδυτές. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήρθε να διασώσει ό,τι είχε απομείνει τον προηγούμενο μήνα αφότου η τέως πρωθυπουργός Λιζ Τρας ταρακούνησε τη στερλίνα και την αγορά κρατικών ομολόγων με τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε. 

Σήμερα, περίπου δύο μήνες μετά τον «καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό», παρουσίασε ένα πακέτο φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δημοσίων δαπανών ύψους 55 δισ.στερλινών, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει σε ύφεση.

Μετά από αρκετές εβδομάδες φημολογιών για μία «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά της χώρας, ο προϋπολογισμός του Χαντ χαράσσει μία σταδιακή προσέγγιση για δημοσιονομική σύσφιγξη. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα προέλθουν από την αύξηση της εισφοράς στα κέρδη των ενεργειακών από το 25% στο 35% και από ένα νέο προσωρινό φόρο της τάξης του 45% στις ηλεκτροπαραγωγές. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 7,5 δισ.στερλίνες στο δημοσιονομικό έτος που λήγει τον Απρίλιο του 2023 καθώς και 6 δισ.στερλίνες τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει επίσης σημαντικές επιπλέον εισπράξεις από «πάγωμα» των κλιμακίων φορολόγησης επιχειρήσεων και εισοδήματος, παρά αυξάνοντάς τα σύμφωνα µε τον πληθωρισµό.

Από πλευράς δαπανών, το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης προέρχεται από τη μείωση των καθημερινών δαπανών του προϋπολογισμού σε έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης του 1% λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερές τις δημόσιες επενδύσεις σε ονομαστικούς όρους. Όμως και τα δύο μέτρα θα αποδώσουν το 2025. 

Αντιθέτως, μία σειρά μεταβιβάσεων σε χαμηλόμισθες οικογένειες θα εφαρμοστούν σύντομα, το επόμενο έτος. Ο Χαντ παρατείνει την ενεργειακή επιδότηση που εισήγαγε η Τρας για ένα ακόμη έτος με αναθεωρημένους όρους στο ήμισυ του κόστους. Τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους θα συμβάλουν ώστε να περιοριστεί η αναμενόμενη ύφεση του 2023, σύμφωνα με την αρμόδια για τον προϋπολογισμό υπηρεσία του κράτους.

Και με όλα αυτά όμως, η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος. Μέχρι την ώρα που θα αρχίσεινα αναπτύσσεται ξανά, τα βρετανικά νοικοκυριά θα υποστούν δύο διαδοχικά έτη μείωσης στα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα. 

Επίσης, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 111% του ΑΕΠ έως τον Απρίλιο του 2027. Επιβραδύνοντας αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο υπουργός βοηθά ουσιαστικά τις προοπτικές του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στσις επόμενες εκλογές οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιανουάριο του 2025. Εάν αυτό αποτύχει, τότε ο Χάντ θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μία επικείμενη κυβέρνηση των Εργατικών. 
   

Πηγή: Reuters Breakingviews

 

Διαβάστε επίσης:

Η Βρετανία είναι ήδη σε ύφεση: Αυξήσεις στη φορολογία – Μείωση των δαπανών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News