Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στο 10,6% τελικά αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, από 10,7% της προκαταρκτικής ανάγνωσής του, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών, των ειδών καπνού και του αλκοόλ, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 5% σε ετήσια και 0,6% σε μηνιαία βάση. 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα διαμορφούμενες στο 11,5%, από 10,9% τον Σεπτέμβριο. 

Πτωτικά αναθεώρησε η Eurostat και τον πληθωρισμό για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη μέτρησή της διαμορφώθηκε στο 9,5%, αντί 9,8% της πρώτης ανάγνωσης, ενώ εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο κατάγραψε αρνητικό ρυθμό -1,2%. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 9,1%, από 12% τον Σεπτέμβριο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (7,1%), στην Ισπανία (7,3%) και στη Μάλτα (7,4%). Τα υψηλότερα σημειώθηκαν στην Εσθονία (22,5%), στη Λιθουανία (22,1%) και στην Ουγγαρία (21,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκατρία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός; Αποκλιμάκωση στο 9,1% – Μείωση 53% στο αέριο και 3% στο ρεύμα

Πληθωρισμός: Στο 12% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο – 332% ακριβότερο το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News