Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου: Σε τεχνική ύφεση η Ρωσία

Οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου: Σε τεχνική ύφεση η Ρωσία

Οκτώ μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία η ρωσική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, έπειτα από συρρίκνωση 4,1% το δεύτερο τρίμηνο και συνεπώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση. Βέβαια, εξακολουθεί να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αφού αναμενόταν ύφεση της τάξης του 7% το τρίτο τρίμηνο.

«Ναι, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, το καταλαβαίνουμε αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπλιουλίνα, προσθέτοντας όμως ότι η επιδείνωση είναι απαραίτητη για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας είναι εν μέρει αποτέλεσμα του μπαράζ των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης, στο πλαίσιο των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις αποχώρησαν μαζικά από τη Ρωσία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε ξένα νομίσματα και σε χρυσό έχουν παγώσει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Παρότι οι υψηλές τιμές ενέργειας εξακολουθούν να στηρίζουν τη ρωσική οικονομία, φαίνεται πως η κατάσταση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται εν μέρει λόγω της μερικής επιστράτευσης που κάλεσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ρωσίας, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3-3,5% το 2022, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Ναμπιουλίνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Πόσο μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Τα ποσοστά

Bloomberg: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Οι απειλές Πούτιν εντείνουν τις διεργασίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News