Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 12:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός-ρεκόρ απειλεί τράπεζες και κυβερνήσεις

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός-ρεκόρ απειλεί τράπεζες και κυβερνήσεις

Επιδεινώνονται οι οικονομικές προοπτικές για νοικοκυριά, τράπεζες και κυβερνήσεις, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΕΚΤ, η ακρίβεια πιέζει την ικανότητα των καταναλωτών να εξυπηρετούν τα χρέη τους, ενώ η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης απειλεί τα εταιρικά κέρδη.

Η ΕΚΤ βλέπει επίσης πιθανούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται για να περιορίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, δεν αποκλείει τις περαιτέρω πιέσεις στα χρηματιστήρια, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να έχουν κορυφώσει, έπειτα από ανοδική πορεία χρόνων.

«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις ήδη νιώθουν τις επιπτώσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.  Η εκτίμησή μας είναι ότι τα ρίσκα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα ριψοκίνδυνα assets παραμένουν «ευαίσθητα στην αβέβαιη πορεία του πληθωρισμού» και στις νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις. Κάποια από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μετοχών, θεωρούνται από την κεντρική τράπεζα υπερτιμημένα, παρά τη μεγάλη διόρθωση.

Οι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι περαιτέρω μεταβολές στις τιμές θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην αγορά παραγώγων, η οποία ήδη έχει διαταραχθεί από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τα margin calls συνέβαλαν στην πρόσφατη κρίση που χτύπησε την Βρετανία, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλες μειώσεις φόρων.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για τα κόκκινα δάνεια του χρόνου, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της αύξησης των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η ΕΚΤ τονίζει ότι τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις δεν είναι στοχευμένα και ζητά οι ενισχύσεις να είναι προσωρινές και να αφορούν εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο. 
Τέλος, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι αγορές ακινήτων βρίσκονται σε σημείο καμπής, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού πλήττει τη ζήτηση για νέα δάνεια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Έρχεται νέο «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων

Στουρνάρας: Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν με πιο αργό ρυθμό

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News