Business & Finance Τρίτη 15/11/2022, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σλοβενική πρόταση: Η νέα version της Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν;

Σλοβενική πρόταση: Η νέα version της Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν;

Την ώρα που ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. ζητούν επιμόνως ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μία χώρα προσφέρει μια πιθανή λύση: έναν προσωρινό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών διακυμάνσεων των τιμών σε όλα τα χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης της ένωσης.

Η Κομισιόν, η οποία επεξεργάζεται μία σχετική νομοθεσία, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές φυσικού αερίου αποφεύγοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Οι ηγέτες της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα κάλεσαν ομόφωνα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του παρέμεινε ασαφής.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός της Σλοβενίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάθε προϊόν που συναλλάσσεται στις οργανωμένες αγορές της Ε.Ε., δήλωσαν οι διπλωμάτες, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές. Κατά την περίοδο εφαρμογής του, τα δύο όρια συναλλαγών θα πρέπει επίσης να εισαχθούν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από το πώς και πού πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τη σλοβενική πρόταση.

Η Κομισιόν δεσμεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να παρουσιάσει ένα λεπτομερή οδικό χάρτη της πρότασης για ένα διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νομβρίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης. 

Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού που θα παρουσιάσει η Κομισιόν ενδεχομένως να μοιραστούν στις χώρες μέλη έως την Τετάρτη οπότε και οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. αναμένεται συναντηθούν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πιέσεις από Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για την επιβολή πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News