Business & Finance Τρίτη 15/11/2022, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto

Για τη βιομηχανία του crypto, η χρεοκοπία του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX θυμίζει επικίνδυνα την κατάρρευση της Lehman Brothers, που συμπαρέσυρε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στο χείλος της αβύσσου το 2008. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών μοιάζουν να δικαιώνουν τις φωνές του mainstream finance που εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν είναι παρά ένα σχήμα Ponzi.

Άλλωστε, αυτή η κρίση κατάφερε να αποκαθηλώσει τον «αυτοκράτορα» του crypto, τον άνθρωπο που εμφανιζόταν σαν σωτήρας της βιομηχανίας έπειτα από το κραχ του καλοκαιριού. Ο δημιουργός του FTX, Sam Bankman-Fried, δεν έχασε απλά τα δισεκατομμύρια που είχε βγάλει (στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του, η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν στα 36 δισ. δολάρια), αλλά και τον «θρόνο» του crypto.

Τώρα, ο άνθρωπος που επιτάχυνε την πτώση του, φαίνεται να διεκδικεί αυτόν τον θρόνο για τον εαυτό του.

Πρόκειται για τον Changpeng Zhao, γνωστό στην κοινότητα του crypto απλά ως CZ. Ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Binance προσφέρθηκε αρχικά να σώσει την εταιρεία του Bankman-Fried εξαγοράζοντάς την, όμως όταν είδε το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» του FTX αποφάσισε να κάνει πίσω.

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto-1
φωτ.: Reuters/BENOIT TESSIER

Αφότου το FTX αφέθηκε να χρεοκοπήσει, ο Zhao εμφανίζεται σαν «λευκός ιππότης» και υπόσχεται χρηματοδότηση για όποια projects του crypto παραμένουν βιώσιμα αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της κρίσης στην αγορά.

«Το crypto δεν θα εξαφανιστεί. Είμαστε ακόμα εδώ. Ας ανοικοδομήσουμε», έγραψε στο Twitter.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο crypto

Ο Zhao είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στη βιομηχανία του crypto, με περιουσία που υπολογίζεται από το Bloomberg Billionaires στα 18,2 δισ. δολάρια.

Μετά τον Bankman-Fried, είναι και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της βιομηχανίας, με φήμη που συγκρίνεται με εκείνη του συνιδρυτή του Ethereum Vitalik Buterin, του CEO του Coinbase Brian Armstrong και του ιδρυτή του Galaxy Digital Michael Novogratz.

Ταπεινή καταγωγή

Ο CZ γεννήθηκε στην Κίνα και ήταν 12 ετών όταν το 1989 μετανάστευσε μαζί με την μητέρα του στον Καναδά. Έχει πει ότι με την οικογένειά του περίμεναν για τρεις ημέρες έξω από την πρεσβεία του Καναδά για να πάρουν βίζα,  και κοιμόντουσαν με βάρδιες τις νύχτες, για να μην χάσουν τη θέση τους στην ουρά.

Ο Zhao πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο Βανκούβερ και δούλευε στα McDonald’s για να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας.

Αφότου σπούδασε πληροφορική στο McGill University, εργάστηκε πάνω στο λογισμικό για trading στο Tokyo Stock Exchange και το Bloomberg.

Σύμφωνα με την Binance, «έμαθε για το bitcoin το 2013 κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας πόκερ και στη συνέχεια αποφάσισε να ποντάρει τα πάντα στο crypto, αφιερώνοντας τη ζωή του σε αυτό». Σύμφωνα με την ιστορία, πούλησε ακόμα και το διαμέρισμά του για να αγοράσει bitcoin.

Ο Zhao ίδρυσε την Binance τον Ιούλιο του 2017 στην Κίνα και σταδιακά τη γιγάντωσε στο μεγαλύτερο χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου.

Βέβαια, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος. Λόγω της κινεζικής του καταγωγής και των πολλών Κινέζων εργαζόμενων, το Binance αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις αρχές σε πολλές δυτικές χώρες. «Είμαστε εύκολος στόχος για τα ειδικά συμφέροντα, τα media και ακόμα και για τους policymakers που μισούν τη βιομηχανία», έγραφε σε πρόσφατο blog του, εξηγώντας ότι πολλοί αντιμετωπίζουν την εταιρεία του σαν έναν «θύλακα της κινεζικής κυβέρνησης». «Είμαι Καναδός πολίτης, τελεία και παύλα», τόνισε.

Τον Ιανουάριο, ο Zhao βρέθηκε να φιγουράρει ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, πλάι σε ονόματα όπως ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison και ο Ινδός μεγιστάνας Mukesh Ambani, καθώς η περιουσία του άγγιξε τα 96 δισ. δολάρια.

Εκπρόσωπος της εταιρείας του, πάντως, έχει δηλώσει ότι «ο CZ σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του, ίσως και το 99%, όπως και άλλοι επιχειρηματίες και ιδρυτές εταιρειών».

Για να μην έχει την τύχη του Bankman-Fried, που είδε την περιουσία των 16 δισ. δολαρίων που είχε να εξανεμίζεται μέσα σε ένα βράδυ την περασμένη εβδομάδα, ο Zhao θα πρέπει πραγματικά να βρει έναν τρόπο να σώσει τη βιομηχανία του crypto από αυτή την κρίση, που όπως φαίνεται δεν είναι ένας ακόμα «χειμώνας», αλλά μία στιγμή Lehman Brothers για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας αυτές τις μέρες, παραδέχθηκε ότι η αντιστοιχία των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στο crypto με την κρίση του 2008 που έπληξε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι πιθανότατα εύστοχη. Δεν θεωρεί, όμως, ότι αυτό είναι το τέλος του crypto. «Είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Γυρίσαμε μερικά χρόνια πίσω», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο Sam Bankman-Fried δεν είναι ο νέος Warren Buffett: Ο αυτοκράτορας του crypto είναι γυμνός

H Lehman Brothers του crypto: Τι σημαίνει για την αγορά η χρεοκοπία του FTX

Τέλος η μεγάλη «φουρτούνα» στα cryptos: Η σανίδα σωτηρίας της Binance

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News