Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 22:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρέιναρντ (Fed): Σύντομα επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

Μπρέιναρντ (Fed): Σύντομα επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

Η Αντιπρόεδρος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, σηματοδότησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της. 

Με τις αγορές να περιμένουν μία πιο μικρή αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Μπρέιναρντ επιβεβαίωσε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού, εάν όχι διακοπή των αυξήσεων, είναι κάτι που επίκειται. 

«Πιστεύω ότι ίσως να είναι το σωστό να προχωρήσουμε σύντομα σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις», είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg. 

Aυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, όμως τουλάχιστον θα κατεβάσει ταχύτητα από τις τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης, ένας άνευ προηγουμένου ρυθμός από το 1990. 

«Θεωρώ ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία να υπογραμμίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει αρκετά, παρότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας τόσο όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις όσο και στο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό σε πτώση 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε η Μπρέιναρντ. 

Οι δηλώσεις της Μπρέιναρντ λαμβάνουν χώρα μία μόλις εβδομάδα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκιά της σε ένα εύρος διακύμανσης 3,75% έως 4%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 14 ετών. Η κεντρική τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. 

«Αυξήσαμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα….και έχουμε αρχίσει να μειώνουμε τον ισολογισμό και μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αυτό στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, μπορεί να το διαπιστώσει και στις πληθωριστικές προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα με τις επιτοκιακές αυξήσεις, η Fed μειώνει και τα ομόλογα που διακρατεί στον ισολογισμό της με το μέγιστο ρυθμό των 95 δισ.δολαρίων το μήνα. Από τον Ιούνιο, όταν άρχισε η διαδικασία ποσοτικής σύσφιγξης, ο ισολογισμός της Fed έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 235 δισ.δολάρια, παραμένοντας ωστόσο στα 8,73 τρισ.δολάρια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News