Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χνάρια του Μπάφετ και του Γκέιτς ο Τζεφ Μπέζος: Θα δωρίσει την περιουσία του

Στα χνάρια του Μπάφετ και του Γκέιτς ο Τζεφ Μπέζος: Θα δωρίσει την περιουσία του

Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς πρόκειται να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του – συνολικής αξίας περίπου 124 δισ. δολαρίων – ο Τζεφ Μπέζος, εστιάζοντας ιδίως στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη στήριξη των ατόμων που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα σε σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. 

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Amazon, ο ίδιος και η σύντροφός του, Lauren Sánchez, «αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, ώστε να μπορέσουν να δωρίσουν τα χρήματά τους». Όπως μάλιστα δήλωσαν, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να βρουν τον τρόπο διανομής της τεράστιας περιουσίας του Μπέζος.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, δεν έχει θέσει ακόμη συγκεκριμένο στόχο για το ποσό που θέλει να δωρίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Φιλανθρωπικό έργο

Η απουσία του Μπέζος από το The Giving Pledge, της συμφωνίας για τη διοχέτευση δωρεών σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Στο The Giving Pledge είναι εγγεγραμμένο τουλάχιστον το 10% των γνωστών δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γουόρεν Μπάφετ και του Μπιλ Γκειτς, οι οποίοι μάλιστα το ίδρυσαν.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ενισχύσει τις δωρεές του. Ειδικότερα, ο Μπέζος έχει δεσμευτεί για την παραχώρηση 10 δισ. δολαρίων σε βάθος 10 ετών, ή περίπου το 8% της τρέχουσας περιουσίας του, στο Bezos Earth Fund, ένα ειδικό ταμείο το οποίο στοχεύει ιδίως στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του τσιμέντου και του χάλυβα για κατασκευές. Επίσης, έχει στόχο την άσκηση πίεσης σε οικονομικούς φορείς για την εξέταση των κλιματικών κινδύνων, την ανάπτυξη τεχνολογιών για την παρακολούθηση των ρύπων και τη δημιουργία φυσικών συλλεκτών άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Επίσης, μέσα στο σαββατοκύριακο παραχώρησε 100 εκατ. δολάρια στην Ντόλι Πάρτον για να διοχετευθεί σε φιλανθρωπίες της δικής της προτίμησης, ως μέρος του βραβείου Courage and Civility. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Ντόλι Πάρτον λαμβάνει βραβείο 100 εκατ. δολ. από τον Τζεφ Μπέζος

Ο «θησαυρός» του Paul Allen δεν ήταν η Microsoft: Τα έργα τέχνης του έσπασαν όλα τα ρεκόρ

«Από το πρωί ως το βράδυ»: Ο Elon Musk «σκοτώνεται» στη δουλειά

Δωρεές 3,9 δισ. από την πρώην κυρία Μπέζος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News