Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το εργασιακό μπρα ντε φερ που παρακολουθεί όλη η Ευρώπη

Γερμανία: Το εργασιακό μπρα ντε φερ που παρακολουθεί όλη η Ευρώπη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία εξαιρετικά σημαντική διαπραγμάτευση μεταξύ του IG Metall , δηλαδή του μεγαλύτερου εργασιακού σωματείου στη Γερμανία, και των εργοδοτών για αύξηση των μισθών λόγω του κλιμακούμενου πληθωρισμού. Οι ευρωπαϊκοί φορείς και ιδίως η ΕΚΤ παρακολουθούν στενά τις συζητήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται αφενός να επηρεάσει την εξέλιξη αντίστοιχων διαφωνιών εντός του μπλοκ, αφετέρου να πραγματοποιήσει τις ανησυχίες της Τράπεζας για σπιράλ αύξησης μισθών και πληθωρισμού.

Όσο ενισχύεται ο κίνδυνος για απεργίες ευρείας κλίμακας, οι οποίες ενδέχεται να αναταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε μεγάλες εταιρείες (όπως την Airbus, την Mercedes Benz και την Thyssenkrupp), η κατάσταση εξελίσσεται ως εξής:

Οι απαιτήσεις των σωματείων

Το IG Metall απαιτεί αύξηση του μισθού των εργαζομένων κατά 8%. Άλλα σωματεία, όπως το Ver.di, το οποίο εκπροσωπεί τους υπαλλήλους του τομέα των υπηρεσιών, απαιτεί αύξηση 10,5% για τους 2,5 εκατ. εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

Τι λένε οι εταιρείες

Οι εργοδότες συνολικά θέλουν βέβαια να πληρώσουν πολύ λιγότερα. Η Gesamtmetall είναι διατεθειμένη να καταβάλει 3.000 ευρώ εφάπαξ και προσπαθεί να καταλήξει σε μία συμφωνία, βάσει της οποίας θα μπορεί να αποφύγει αντίστοιχες πληρωμές τα επόμενα χρόνια. Γενικά οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν κινδύνους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των υλικών, αλλά και από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου. Παράλληλα, εξηγούν ότι έχασαν πολλά χρήματα, προσπαθώντας να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους εν μέσω της πανδημίας.

Τα επόμενα βήματα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσουν μαζικές και ευρείες απεργίες στη Γερμανία. Ενδεικτικά, η IG Metal προσανατολίζεται προς απόρριψη της εφάπαξ πληρωμής και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εάν στη σημερινή της συνεδρίαση αποφασίσει πως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, τότε ενδέχεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με οικονομολόγους της JPMorgan, τα σωματεία συνήθως συμβιβάζονται για το μισό της αρχικής τους απαίτηση. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, οι κλάδοι των μετάλλων και των ηλεκτρονικών είναι σχετικά αδύναμοι και συνεπώς οι εργαζόμενοι ενδέχεται να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Τι σημαίνει γενικά για την οικονομία

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι εάν υπάρξει συμφωνία για μεγάλη αύξηση μισθών, τότε θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένα σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών, κρατώντας υψηλά τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα. Πρόσφατα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υψηλότερες από το προσδοκώμενο αυξήσεις μισθών είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για τις προβλέψεις του πληθωρισμού. Επίσης, ο ρυθμός αύξησης μισθών θα καθορίσει εν μέρει και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 500 ευρώ/μήνα ζητούν τα συνδικάτα

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Έρχεται νέο «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων

Β. Σόιμπλε: Κακομαθημένοι οι Γερμανοί – Αν κρυώνουν ας φορέσουν πουλόβερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News