Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LME: Δεν θα απαγορεύσει τελικά το ρωσικό αλουμίνιο

LME: Δεν θα απαγορεύσει τελικά το ρωσικό αλουμίνιο

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) αποφάσισε να μην επιβάλει απαγόρευση στις νέες προμήθειες σε ρωσικό μέταλλο, σε μία απόφαση που συνιστά πλήγμα στους μεγάλους παραγωγούς αλουμινίου της Δύσης αλλά και σε ορισμένους traders που είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στο χρηματιστήριο προκειμένου να προβεί στα αναγκαία μέτρα. 

Οι τιμές μετάλλων, ειδικά του αλουμινίου, έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω προσδοκιών για πιθανή ανάληψη δράσης κατά του ρωσικού μετάλλου από το LME ή από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων ή δασμών. 

Για το LME, o κίνδυνος είναι μήπως τελικά συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ανεπιθύμητου ρωσικού μετάλλου στις αποθήκες του, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στην αγορά. 

Η ρωσική United Rusal International επιμένει ότι δεν σχεδιάζει να στείλει μεγάλες ποσότητες μετάλλου στο LME, ενώ ενώσεις που εκπροσωπούν χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προειδοποίησαν τον προηγούμενο μήνα ότι μία απαγόρευση ή οιεσδήποτε κυρώσεις ή δασμοί που θα μπορούσαν να επιβληθούν από την αμερικανική κυβέρνηση, συνιστούν «άμεση και σημαντική απειλή» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου. 

Το χρηματιστήριο πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικό ότι παρότι τα ρωσικά αποθέματα στις αποθήκες του θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως ένδειξη αναταραχής στην αγορά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News