Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 17:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο success story του FTX: Αίτημα πτώχευσης και παραίτηση του ιδρυτή του

Τέλος στο success story του FTX: Αίτημα πτώχευσης και παραίτηση του ιδρυτή του

Αίτημα για χρεοκοπία υπέβαλε το FTX, άλλοτε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, ανατρέποντας το success story της πλατφόρμας, αλλά και του ιδρυτή του, του Sam Bankman-Fried, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο ευρέως ότι ήταν το παιδί θαύμα του σχετικού τομέα. Ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την θέση του επικεφαλής.

Το FTX κατέρρευσε ταχύτατα μετά τη διολίσθηση της αξίας του δικού του token, του FTT, όταν οι χρήστες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Αρχικά, έγινε γνωστό ότι το FTX θα διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, την Binance Holdings. Ωστόσο τελικά, η Binance οπισθοχώρησε από το deal, μπροστά στο μέγεθος της «μαύρης τρύπας» του FTX.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές του, ο Bankman-Fried τους ενημέρωσε ότι το χρηματιστήριό του έχει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και ότι θα χρειαζόταν 4 δισ. δολάρια για να μην χρεοκοπήσει. «Τα θαλάσσωσα», ομολόγησε στους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg και τους είπε ότι θα ήταν «απίστευτα ευγνώμων» εάν μπορούσαν να βοηθήσουν, καθώς η εταιρεία προσπαθούσε να αντλήσει κεφάλαια διάσωσης μέσω έκδοσης ομολόγων, μετοχών ή συνδυασμού των δύο. Σήμερα, ο Bankman-Fried ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

H Lehman Brothers του crypto

Η χρεοκοπία του χρηματιστηρίου απειλεί ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της JP Morgan, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν τώρα ένα τσουνάμι από margin calls και χρεοκοπίες. Έτσι, η JP Morgan προειδοποίησε χθες ότι «ο αριθμός των οργανισμών με ισχυρούς ισολογισμούς που μπορούν να διασώσουν εκείνους που έχουν χαμηλά κεφάλαια και υψηλό δανεισμό μειώνεται μέσα στο οικοσύστημα του crypto». Οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά δημιουργούν μία κρίση εμπιστοσύνης και μειώνει τη διάθεση που έχουν οι ισχυρότερες εταιρείες να διασώσουν όσες κινδυνεύουν, προσέθεταν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να μετριαστεί η αναταραχή στην αγορά του crypto. Συνεπώς, η JP Morgan υπολογίζει ότι το bitcoin, που ήδη έχει χάσει το 65% της αξίας του φέτος, πέφτοντας κάτω από τα 17.000 δολάρια, θα μπορούσε να πιάσει «πάτο» γύρω στα 13.000 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H Lehman Brothers του crypto: Τι σημαίνει για την αγορά η χρεοκοπία του FTX

Sam Bankman-Fried: Η ιστορία του πλουσιότερου 20άρη που ήθελε απλά να γίνει πλούσιος

Bloomberg: Το bitcoin μπορεί να πέσει έως τα 13.000 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News