Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 21:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Νέο πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης ύψους 9 δισ.ευρώ

Ιταλία: Νέο πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης ύψους 9 δισ.ευρώ

Η Ιταλία θα εγκρίνει πακέτο μέτρων ύψους άνω των 9 δισ.ευρώ για την μείωση των τιμών ενέργειας, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου και διασφάλισης των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου.

Τα νέα μέτρα ωστόσο αναμένεται να αυξήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,6% του ΑΕΠ από το 5,1% που είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.  
 
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα εγκρίνει το νομοθετικό διάταγμα – στην πρώτη τέτοια κίνηση που προβαίνει από την ώρα που ανέλαβε καθήκοντα. 

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο νόμου, περισσότερο από το ήμισυ των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την παράταση έως τα τέλη του έτους φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεως προς ενεργοβόρες επιχειρήσεις και φτωχότερα νοικοκυριά, που είχαν εισαχθεί από την προηγούμενη κυβερνηση του Μάριο Ντράγκι και καλύπτονται όσον αφορά στην χρηματοδότησή τους έως το Νοέμβριο. 

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εκπνέει στις 18 Νοεμβρίου θα παραταθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Μεταξύ των νέων μέτρων, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς τους σε δόσεις με βάση το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση στάσης πληρωμών δύο δόσεων. Η εγγύηση θα δοθεί μέσω της δημόσιας υπηρεσίας εξαγωγικών πιστώσεων SACE. 

Στο μέτωπο της ενέργειας, το πακέτο προβλέπει 4 δισ.ευρώ για την ενίσχυση της αποθηκευτικής ικανότητας σε φυσικό αέριο εν όψει του χειμώνα, δίδοντας τη δυνατότητα στην κρατικά ελεγχόμενη GSE να διατηρήσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων της που απέκτησε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα, η Ρώμη είχε δώσει στην GSE 4 δισ.ευρώ για να αγοράσει φυσικό αέριο και εν συνεχεία να το πωλήσει σε επιχειρήσεις πριν από το τέλος του έτους. Τώρα, χάρη στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, η κυβέρνηση δίδει τη δυνατότητα στην GSE να διατηρήσει το φυσικό αέριο στα αποθέματά της και να αποπληρώσει το δάνειο έως τον Απρίλιο του 2023. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Αύξηση του ελλείμματος ανακοινώνει η Τζόρτζια Μελόνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News