Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 11:49
BLOOMBERG

Enel: Εξετάζει πωλήσεις και στην Ελλάδα – Στόχος η μείωση του χρέους ρεκόρ

Enel: Εξετάζει πωλήσεις και στην Ελλάδα – Στόχος η μείωση του χρέους ρεκόρ

Περαιτέρω πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων εκτός Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εξετάζει η Enel, προκειμένου να μειώσει το επίπεδο χρέους της και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο για το 2023-2025 στις 22 Νοεμβρίου, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει την πώληση των μεριδίων της σε συνεργασίες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αυστραλία και η Κολομβία.

Η Ρουμανία και η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία για συμφωνία μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ για την απόκτηση των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας «διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης.

Στην Ελλάδα, η ιταλική εταιρεία έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 480 MW, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό πάρκο του Καφηρέα, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στα επενδυτικά της πλάνα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW από τα οποία 630 MW αφορούν την ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη.

Tίποτα δεν έχει «κλειδώσει»

Στην περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει με το σχετικό σχέδιο, οι πωλήσεις μπορεί να μειώσουν το επίπεδο χρέους της, το οποίο στο τέλος Σεπτεμβρίου άγγιξε επίπεδο ρεκόρ των 69,7 δισ. ευρώ. Στόχος της είναι να συρρικνωθεί στα 58 – 62 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η εταιρεία στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2022. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και τα σχέδια που εξετάζονται ενδέχεται να αποσυρθούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες εξαγορές αλλάζουν τον χάρτη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Mytilineos: Συμφωνία πώλησης ρεύματος από ΑΠΕ με την ENEL Χιλής για 10 χρόνια

ΔΕΗ: Εξετάζουμε πιθανές εξαγορές σε Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά δεν έχει υπογραφεί κανένα MoU μέχρι τώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News