Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Η μεγαλύτερη πτώση στους πραγματικούς μισθούς σε διάρκεια 80 ετών

Ελβετία: Η μεγαλύτερη πτώση στους πραγματικούς μισθούς σε διάρκεια 80 ετών

Αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε ό,τι αφορά στους πραγματικούς μισθούς τους από το 1942 βρίσκονται οι Ελβετοί εργαζόμενοι, γεγονός ωστόσο που θα βοηθήσει την χώρα να αποφύγει μία σπείρα μισθολογικών αυξήσεων εξαιτίας των χαμηλών αυξήσεων των μισθών, σύμφωνα με έρευνα της UBS. 

Oι εργοδότες αύξησαν τους μισθούς κατά μέσο όρο 1,1% φέτος και σκοπεύουν να τους αυξήσουν κατά 2,2% το 2023, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 290 επιχειρήσεις. Εάν ληφθεί δε υπόψη και ο πληθωρισμός, το ποσοστό αυτό συνεπάγεται πραγματικές ζημίες της τάξης του 1,8% το 2022 για να ακολουθήσει μία πενιχρή αύξηση 0,1%. 

«Μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 2%, πολύ χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο του πληθωρισμού, δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τους εργαζομένους. Ο περιορισμός αυτός όμως σημαίνει ότι το σπιράλ των μισθολογικών αυξήσεων θα αποφευχθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού», αναφέρει ο Daniel Kalt, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ελβετία. 

Οι τιμές καταναλωτή στην Ελβετία σημείωσαν απρόσμενη επιβράδυνση το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο παραμένουν πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας για ένατο διαδοχικό μήνα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για δευτερογενείς επιπτώσεις και υπαινίχθηκε ότι μπορεί να γίνουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News