Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 21:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Επιμένει σε στοχευμένα μέτρα και εξετάζει επιλογές για το 2023

Eurogroup: Επιμένει σε στοχευμένα μέτρα και εξετάζει επιλογές για το 2023

Τα μέτρα στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την υλοποίηση των σχεδίων των προϋπολογισμών για το 2023 στην περίπτωση που τα μέτρα χρειαστεί να επεκταθούν έως την Άνοιξη, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup, επισημαίνοντας ότι ο δυνητικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός στον υψηλό πληθωρισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα στις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και θα συζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες για τους προϋπολογισμούς του 2023. Επανέλαβαν ωστόσο ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να μην αυξάνουν τη ζήτηση. 

Παρότι τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 200 δισ.ευρώ ήτοι στο 1,25% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, εκπνέουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ορισμένα εξ αυτών ενδεχομένως να χρειαστεί να παραταθούν εάν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να κυμαίνονται στα σημερινά υψηλά επίπεδα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο τον προγραμματισμό των προϋπολογισμών. 

«Ένα σημαντικό θέμα το οποίο επισημάναμε για τις δημοσιονομικές πολιτικές μας το επόμενο έτος είναι τί θα συμβεί εάν τα μέτρα παραταθούν έως την Άνοιξα και ακόμη πιο πέρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου. «Αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη δημοσιονομική πολιτική μας το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε. 

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. αφότου η Γερμανία υποσκέλισε τις υπόλοιπες χώρες το Σεπτέμβριο προχωρώντας μονομερώς σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 200 δισ.ευρώ – ποσό που οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι αδύνατον να φθάσουν, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ένωσης. Υπήρξαν πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα στήριξης απειλούν να πλήξουν το θεμικό ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες ανακοίνωσαν πολύ μικρότερα σχέδια στήριξης. 

Ωστόσο, τέτοιου είδους μέτρα – τα οποία λειτουργούν όπως και τα δημοσιονομικά – όχι μόνο αυξάνουν το ήδη μεγάλο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, αλλά δυσκολεύουν και την προσπάθεια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 10,7%. 

«Οι υπουργοί υπογράμμισαν ….ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στη μείωση του πληθωρισμού, τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Έχοντας αυτό υπόψη, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι τέτοιου είδους κρατικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, όμως τα περισσότερα από αυτά δεν είναι. 

«Η πλειονότητα αυτών των μέτρων, γύρω στο 70% που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής από τις χώρες μέλη, δεν είναι στοχευμένα, που σημαίνει ότι ευνοούν το σύνολο ή ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού», τόνισε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι. 

«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι τα στοχευμένα μέτρα δεν είναι πάντα εύκολα, πολιτικά και τεχνικά, ειδικά εάν πρέπει να ενεργήσεις πολύ γρήγορα», προσέθεσε. 

Για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος αυτός, μία από τις υπό συζήτηση επιλογές είναι οι κυβερνήσεις να προσφέρουν μία συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας σε έναν καταναλωτή με επιδοτούμενη τιμή, με την κατανάλωση πάνω από το όριο αυτό να διαμορφώνεται σε υψηλότερη τιμή αγοράς», κατέληξαν οι υπουργοί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα έχει υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαικό μέσο όρο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News