Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 09:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης

Περισσότερα από ποτέ πληρώνουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά για το ρεύμα και το φυσικό αέριό τους, παρότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

Η μέση τιμή λιανικής για το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, δηλαδή διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έχει ενισχυθεί κατά 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Και αυτό παρότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ανακοινώσει μέτρα άνω των 550 δισ. ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Εάν οι χώρες δεν προσέφεραν αυτή τη στήριξη, είναι πιθανό ότι οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης-1

Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας για το ρεύμα αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%. Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στο Δουβλίνο, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στη Ρώμη  κατά 97%.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ήρθε ως ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, καθώς λιγότεροι χρειάστηκε να ανάψουν τη θέρμανση. Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη μπαίνει πιο βαθιά στον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά, σημειώνει το Bloomberg.

Εάν η ενεργειακή κρίση κρατήσει έναν χρόνο ή και περισσότερο, το κόστος αυτών των μέτρων στήριξης θα είναι τεράστιο, είπε ο Lewis. «Τελικά οι καταναλωτές θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές. Θα θεωρήσουν ότι είναι ο κανόνας και τότε θα είναι πρακτικά αδύνατο να τις αλλάξει κανείς».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News