Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 23:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιρλανδία θα προτείνει τον Donohoe για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Eurogroup

Η Ιρλανδία θα προτείνει τον Donohoe για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Eurogroup

Η Ιρλανδία θα προτείνει τον Paschal Donohoe για να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup, παρόλο που δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας όταν η θητεία του στην Ευρώπη λήξει τον Ιανουάριο, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Ο Donohoe διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2020 και η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αν επανεκλεγεί, θα ασκεί τα καθήκοντά του ως υπουργός Δημόσιων Δαπανών της Ιρλανδίας.

Το Δουβλίνο δήλωσε ότι θα έχει τότε δύο εκπροσώπους στις συνεδριάσεις, καθώς ο Donohoe πρόκειται να ανταλλάξει θέσεις με τον νυν υπουργό δαπανών Michael McGrath τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνασπισμού που συμφωνήθηκε λίγο πριν γίνει επικεφαλής του Eurogroup.

Ενώ αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιπλέξει την προσπάθεια επανεκλογής του, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup είναι συνήθως εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, το Λουξεμβούργο είχε δύο εκπροσώπους όσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν επικεφαλής της ομάδας επιρροής.

Το Eurogroup διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο συντονισμό της πολιτικής κατά τη διάρκεια των χρηματοπιστωτικών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας, βοηθώντας τελικά να αποφευχθεί η κατάρρευση του κοινού νομίσματος. Η ανάληψη της προεδρίας αύξησε την επιρροή της Ιρλανδίας στο μπλοκ.

Επέτρεψε στον Donohoe να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των παγκόσμιων εταιρικών φορολογικών κανόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την Ιρλανδία, καθώς αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα χαμηλής φορολογίας για μεγάλους πολυεθνικούς εργοδότες, όπως η Apple Inc, η Google της Alphabet και το Facebook.

Το Eurogroup θα καλέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να υποβάλουν υποψηφίους για τη θέση αυτή σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News