Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σερβία: Δανείζεται από το ΔΝΤ μετά από μία δεκαετία

Σερβία: Δανείζεται από το ΔΝΤ μετά από μία δεκαετία

Συμφωνία για δάνειο 2,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ υπέγραψε η Σερβία για πρώτη φορά μετά από περίπου μία δεκαετία.

Το δάνειο, το οποίο θα επικυρωθεί τον Δεκέμβριο, αναμένεται να στηρίξει τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά και τα προγράμματα μέτρων στήριξης, καθώς αναμένεται επιβράδυνση φέτος, όπως δήλωσε o πρωθυπουργός της χώρας, Ana Brnabic. «Έπειτα από μία ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία, η Σερβία αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα από το δυσμενές παγκόσμιο και τοπικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 2,5% φέτος και στο 2,25% το 2023.

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει δηλώσει πως η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, όσο ο πόλεμος και ο κλιμακούμενος πληθωρισμός επιδεινώνουν τις πιστωτικές συνθήκες. Όταν επικυρωθεί η συμφωνία, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ θα ενισχύσει τις επιλογές τις Σερβίας, αφότου διαπραγματεύτηκε δάνειο 1 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Σεπτέμβριο.

«Η προτεινόμενη συμφωνία που εκκρεμεί θα αποτελέσει επιπλέον στήριξη στην χρηματοδότηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Σερβίας. Το δάνειο του ΔΝΤ θα βοηθήσει στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News