Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 09:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα επιβάλει λοκντάουν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone 

Η Κίνα επιβάλει λοκντάουν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone 

Η Κίνα προχώρησε σε ένα επταήμερο λοκντάουν στην περιοχή που βρίσκεται το βασικό εργοστάστιο της Foxconn Technology στην περιοχή Ζενγκζού, μια κίνηση που σύμφωνα με το Bloomberg θα επηρεάσει σημαντικά την αποστολή προϊόντων από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone.

To λοκντάουν θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές και έρχεται ως συνέπεια των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού. Η απότομη ενέργεια αντανακλά την πολιτική Covid Zero του Πεκίνου για την εξάλειψη επιδημιών και είναι πιθανό να διαταράξει περαιτέρω την κύρια βάση επιχειρήσεων της Foxconn.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία  μια έξαρση κρουσμάτων που ανάγκασε ορισμένα από τα 200.000 άτομα του προσωπικού της σε καραντίνα και ώθησε άλλους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο- ορισμένους με τα πόδια. Το lockdown θα περιπλέξει τις προσπάθειες πρόσληψης νέου προσωπικού αλλά και της προμήθειας υλικών παραγωγής για τη συνέχιση των εργασιών.

Η Foxconn προσπάθησε να μετριάσει τα προβλήματα αυξάνοντας τους μισθούς και φροντίζοντας ώστε αλλά εργοστάσια της στην Κίνα να λειτουργήσουν ως εφεδρικά σε περίπου που σταματήσουν οι γραμμές παραγωγής στο Ζενγκζού. Τις τελευταίες ημέρες διέψευσε τις φήμες πως κάποιο από το προσωπικό που είχε μολυνθεί με COVID είχε πεθάνει.

Το λοκντάουν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Apple, η οποία κυκλοφόρησε το iPhone 14. Αν και τα πάει καλύτερα από άλλους κατασκευαστές smartphone, η εταιρεία απέσυρε τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή των νέων της iPhone φέτος, αφού η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης τελικά δεν υλοποιήθηκε, ανέφερε το Bloomberg.

Οι εγκαταστάσεις της Foxconn στο Zhengzhou είναι υπεύθυνες για το 80% της παραγωγής του iPhone 14, με περισσότερο από το 85% της παραγωγής του iPhone 14 Pro να βασίζεται εκεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Counterpoint, Ivan Lam. 
Οποιαδήποτε διακοπή παραγωγής εκεί απειλεί την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple. Χιλιάδες εξαρτήματα από την Ευρώπη αποστέλλονται στο Zhengzhou, συναρμολογούνται χειροκίνητα σε συσκευές και στη συνέχεια μεταφέρονται στον υπόλοιπο κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News